3 x Koel serveren met een twist
Op warme zomerdagen is er geen groter genot dan een fris drankje in de hand. Je gasten voor het barbecueën eens verrassen met een origineel gekoeld aperitiefje? Probeer deze drie tips eens uit!
Flessenkoeler
Wie geen koelemmer in huis heeft of zin heeft in een originele flessenkoeler kan er perfect zelf één maken. Om te beginnen zoek je een vaas uit waar de fles die je je gasten wil presenteren volledig inpast. Onthoud hierbij dat je flessenkoeler straks de vorm zal hebben van de vaas die je uitkiest! Als je het sober en stijlvol wil houden kan je dus voor een rechthoekige vaas gaan. Wie liever iets frivolers wil kan een meer afgronde vaas gebruiken.
Eens je een vaas gevonden hebt vul je deze met een bodempje water van ongeveer 1.5 cm diep. Dan zet je de vaas alvast even in de diepvries totdat het bodempje ijs geworden is. Daarna zet je je fles op de ijslaag in de vaas. Je positioneert ze best goed in het midden, zodat de wanden van de wijnkoeler straks overal even dik zijn. Dan laat je de vaas vollopen met water tot enkel de hals van de fles nog boven water steekt. Let er wel op dat de vaas niet tot aan de rand gevuld is. Ijs zet namelijk uit en indien dat niet langs boven kan omdat de vaas vol is loop je het risico dat de vaas breekt in de diepvries.
Nu heb je de vaas maar voor enkele uurtjes in de diepvries te zetten en je originele wijnkoeler is klaar! Als je moeite hebt om de ijsblok uit de vaas te halen wacht je best even totdat de vaas terug op kamertemperatuur komt. Dan beginnen de wanden van de ijsblok te smelten en haal je die gemakkelijker uit de vaas.
Wie de flessenkoeler nog wat wil opleuken kan ook bloemknoppen, schijfjes fruit of bloemblaadjes in het ijs werken. Daarvoor controlleer je de vaas in de diepvries regelmatig en voeg je de accessoires toe als het water nog maar half bervroren is. Je originele wijnkoeler is klaar! Zet 'm best in een schaaltje op tafel, dan kan je het smeltwater gemakkelijk weggieten achteraf.
Frisse glaasjes
Nog specialer is het wanneer je glaasjes zelf van ijs zijn! Dit is vooral een aanrader voor als je een aperitief of een digestiefje wil serveren, aangezien je ijsglaasjes vrij klein zullen zijn. Je maakt ze met enkele glazen van normale grootte en shotglaasjes. Je kan de ijsglaasjes op dezelfde manier maken als de ijskoeler. Dit doe je door je grote glazen eerst met een bodempje water te vullen en te wachten tot deze bevroren zijn. Dan zet je het shotglaasje midden in het glas en vul je het gewone glas met water tot aan de rand van het shotglas. Zo gaan de glazen terug de diepvries in, en na enkele uren heb je (shot)glaasjes van ijs!
Wie duct tape in huis heeft kan de klus ook iets sneller klaren. In dit geval kan je het grote glas voor 3/4de met water vullen en het shotglaasje er daarna inhangen door stukjes duct tape van de binnenkant van het shotglas naar de buitenkant van het gewone glas te plakken.
Handig aan deze glaasjes is bovendien dat je ze niet hoeft af te wassen. Wie zin voor drama heeft kan de glaasjes na het eten zelfs met Griekse flair en een luide "hoppa!" tegen de terrastegels gooien! Spektakel gegarandeerd!
Design-ijsblokjes
Veel minder werk maar zeker niet minder mooi zijn "ijsblokjes met vulling". Voor deze prachtige klontjes heb je enkel een paar bloemknoppen, bloemblaadjes en stukjes fruit nodig. Deze steek je in de ijsvormpjes voordat je ze met water vult. Zo geef je je glas een zomerse tint met een weinig moeite. Een stukje fruit in je glas als het ijsblokje gesmolten is, is bovendien een aangename verrassing!