Ribollita
bereiding
-
1
Laat de bonen 1 nacht in water weken.
Snipper de ui.
Pel en hak de knoflook.
Snij de wortelen in plakjes, de prei in ringen en de selder in boogjes.
-
2
Giet de geweekte bonen af, spoel ze onder koud water en laat uitlekken. Fruit uisnippers en knoflook in 1 eetlepel olijfolie. Doe er de bonen, de ham, het pepertje, de rozemarijn en 2 liter koud water bij. Breng aan de kook. Schuim af. Temper het vuur en laat 1 uur zacht koken onder deksel.
-
3
Spoel de spinazieblaadjes en laat ze goed uitlekken. Roerbak de wortelen, prei en selder 5 minuten in 1 eetlepel olijfolie. Doe ze bij de soep en laat nog 5 minuten koken onder deksel.
-
4
Neem de ham weg en snij in blokjes. Pureer de helft van de soep. Doe de niet-gepureerde helft er weer bij. Voeg de spinazieblaadjes en hamblokjes toe. Laat 2 minuten goed doorwarmen. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Serveer met de gemalen kaas en getoast witbrood.
Voorbereiding