Balletjes in tomatensaus uit Vlaams-Brabant
bereiding
-
1
Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes. Pel de ui en snipper ze fijn.
-
2
Fruit de uisnippers glazig in de boter. Blus met madeira indien gewenst. Laat op een hevig vuur inkoken tot praktisch al de vloeistof verdampt is.
-
3
Doe er de tomaten, de tijm en de laurier bij. Laat zonder deksel 20 minuten koken op een vrij hoog vuur zodat het water dat de tomaten vrijgeven, verdampt.
-
4
Verkruimel de beschuiten. Roer de eieren los. Vermeng met het gehakt. Kruid met flink wat peper en een beetje zout. Kneed goed door. Rol middelgrote balletjes van het gehakt.
-
5
Temper het vuur tot de saus net tegen de kook aan is. Leg de balletjes in de saus. Dek de pan half af. Laat 15 tot 20 minuten op een zacht vuur staan, naargelang van de grootte van de balletjes.
-
6
Verwijder de tijm en de laurier. Werk af met gehakte peterselie. Serveer met brood en boter of met aardappelen: puree, gebakken aardappelen, frietjes...
Voorbereiding