Franse klassieker: Tarte tatin
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 185°C. Snij 150 g boter in stukjes. Meng met het ei, de bloem, een snuifje zout, 50 g kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker. Kneed met de handen kort tot een egaal deeg. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
-
2
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in kwarten. Smelt de rest van de boter met de rest van de suiker en een snuifje kaneel, giet het mengsel in de bakvorm (van 26 cm) en leg er de stukken appel op.
-
3
Rol het deeg uit tot 5 mm dikte. Rol het op de deegrol en rol het zo uit over de appeltjes. Druk de zijkanten van het deeg in de vorm en gaar de taart 25 à 30 minuten in de oven.
-
4
Laat de taart eerst even afkoelen op een rooster, zodat de karamel kan opstijven. Ontvorm de taart en serveer ze lauw met slagroom of een bolletje ijs.