Pompoenvlechtbrood
bereiding
-
1
Klop het ei los. Giet de helft ervan in een maatbeker en voeg de melk en de verkruimelde gist toe. Laat een tiental minuutjes staan, tot de gist is opgelost.
-
2
Kneed de bloem met de suiker, het zout, de boter en het gistmengsel gedurende ongeveer 15 minuten, tot je een soepel deeg krijgt. Vorm er een bal van, dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rijzen.
-
3
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
-
4
Meng de pompoenpuree met 1 à 2 el sinaasappelsap, de geraspte schil van de sinaasappel, 2 el suiker, het kaneelpoeder en de rozijnen. Bestrijk de lap deeg met dit mengsel en rol het deeg op. Dek opnieuw af met plastic en laat 40 minuten rijzen.
-
5
Verwarm intussen de oven voor op 220°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
-
6
Leg de deegrol op de bakplaat. Snij de rol van boven naar beneden doormidden, maar laat de bovenste drie centimeter aan elkaar vastzitten. Wikkel de twee strengen rond elkaar, zodat je een vlechteffect krijgt en de vulling zichtbaar wordt. Klop de rest van het ei los met een klein beetje water en bestrijk er het deeg mee.
-
7
Bak het brood 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster.