Speculaaskoekjes
bereiding
-
1
Snij de boter in blokjes. Doe ze met de bruine suiker in een kom. Trek plastic handschoenen aan en meng de boter met de suiker.
-
2
Klop het ei los in de melk. Meng het door de boter en de suiker.
-
3
Meng in een andere kom de bloem met de speculaaskruiden en het zout. Doe het bloemmengsel bij de botermassa en kneed kort tot een samenhangend deeg. Rol het deeg op tot een staaf, verpak deze in vershoudfolie en laat minstens 24 uur rusten in de koelkast. Je kunt het deeg zelfs enkele dagen van tevoren maken. Zo wordt het goed stevig en kunnen de smaken zich ontwikkelen.
-
4
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot een lap van zo’n 5 mm dik en steek er guurtjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes in de oven tot de randen iets donkerder kleuren. Dat duurt 10 à 12 minuten, afhankelijk van de dikte.
-
5
Laat de speculaasjes volledig afkoelen op een rooster. Meng de poedersuiker met het citroensap en 2 eetlepels water tot glazuur. Doe het glazuur in een spuitzakje met een fijne punt en werk er de speculaasjes mee af. Laat het glazuur opstijven.