Appel-gehaktballetjes met stoemp
bereiding
-
1
Pel de ui en snipper hem fijn. Pel en pers de knoflook. Schil en ontpit de appelen en snij ze in fijne blokjes. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de ui, de knoflook en de appel zacht. Laat het mengsel even afkoelen.
-
2
Meng het met het gehakt, het ei en het paneermeel en kneed goed. Rol tot balletjes van 5 centimeter diameter. Laat ze even opstijven in de koelkast.
-
3
Schil de aardappelen en de knolselder en snij ze in gelijke blokjes. Kook ze samen zacht in lichtgezouten water.
-
4
Bak de gehaktballetjes in 25 gram boter goudbruin en laat ze garen op een laag vuur. Haal de balletjes uit de pan en voeg de appel-perenstroop, de mosterd, het bouillonblokje en 250 milliliter water toe. Laat de saus inkoken en kruid ze met peper en zout.
-
5
Giet de aardappelen en knolselder af en laat ze goed uitlekken. Pureer ze met de resterende 25 gram boter en een scheutje melk. Kruid de stoemp met nootmuskaat, peper en zout. Serveer de balletjes met de stoemp en de saus.