Recept

Rillette

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Een Franse klassieker die heerlijk is als hapje... of luxueus broodbeleg.

Subtiel smaakje: het smout kun je voor de helft ook vervangen door ganzenvet. Dat geeft een subtielere smaak.

Lekker anders:rillette werd oorspronkelijk gemaakt van varkensvlees, maar er bestaan steeds meer varianten van gans, konijn, eend en zelfs vis.

bereiding
  1. 1

    Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Pel en pers de knoflook. Snij al het vlees in stukken van 4 x 4 cm. Verwarm een stoofpot op een matig vuur. Smelt er het smout in en stoof de sjalot en de knoflook glazig in het hete vet. Voeg het vlees, de wijn, tijm en de laurier toe, dek de pot af en laat alles 5 à 6 uur op een laag vuur langzaam garen. Je kunt dit ook in de oven doen op 150°C. Roer regelmatig en zorg dat het vlees niet kleurt. Wanneer het vlees dreigt te kleuren, voeg dan een extra scheut

  2. 2

    Giet het vlees door een vergiet en bewaar het vet. Trek het vlees uiteen met twee vorken (of gebruik de keukenrobot op de laagste stand) en meng het met de helft van het opgevangen vet. Steriliseer de potten waar je de rillette straks in doet: dompel ze enkele minuten onder in kokend water of zet ze 15 minuten in de oven op 140°C.

  3. 3

    Giet de rillette in de potten tot 1 cm van de bovenkant. Giet een laagje (1 cm) overgebleven vet in elke pot. Laat de rillette minstens een halve dag rusten. In een afgesloten pot blijft de rillette een paar weken goed. Bewaar ze in de koelkast.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Rillette

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!