Recept

Gebakken tarbot met geroosterde honingwortelen, aardappelroosjes en sinaasappelboter

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Een heerlijk feestelijk visgerecht!

Bang om vis klaar te maken? Vergeet niet dat een etentje niet om culinaire perfectie draait. Bovendien zorgen onze tips voor een pak minder stress. 

• Zorg ervoor dat de vis goed droog is door hem voorzichtig droog te deppen met keukenpapier. Dit helpt om het vel knapperig te krijgen.

• Bak de tarbot eerst op de velkant op middelhoog vuur tot het vel knapperig is en de vis bijna gaar (ongeveer 70-80% van de totale baktijd). Draai de vis voorzichtig om en bak hem nog een minuut of twee op de andere kant tot hij helemaal gaar is.

• Net als bij vlees laat je de vis een paar minuten rusten na het bakken. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, wat resulteert in een sappige en smaakvolle vis.

bereiding
  1. 1

    Maak de aardappelroosjes. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Pureer ze en breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de boter en de melk toe en roer glad. Doe de puree in een spuitzak met gekartelde spuitmond. Spuit mooie roosjes van de puree op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze even aan de kant.

  2. 2

    Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de wortelen. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Spoel de wortelen en leg ze ongesneden en met een klein beetje loof eraan in een braadslee. Doe er de boter, het sinaasappelsap, de sinaasappelschil en de tijm bij. Dek de braadslee strak af met een dubbele laag aluminiumfolie. Rooster de wortelen 20 minuten in de oven.

  3. 3

    Haal de braadslee uit de oven en verwijder de folie. Sprenkel de honing over de wortelen. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Rooster de wortelen nog 10 tot 15 minuten tot de randjes beginnen te karamelliseren. Controleer ze een of twee keer. Zet de bakplaat met aardappelroosjes ook 10 minuten mee in de oven.

  4. 4

    Bak ondertussen de tarbot in een braadpan in 1 eetlepel boter goudbruin aan beide kanten. Kruid de vis met peper en zout. Hou hem daarna warm in de oven. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit.

  5. 5

    Blus de aanbaksels uit de pan van de vis los met het sinaasappelsap, voeg de sinaasappelschil, de rest van de boter en het maïszetmeel toe. Roer tot een gladde saus en breng ze op smaak met peper en zout.

  6. 6

    Leg de tarbot op de borden. Leg er de aardappelroosjes, de geroosterde wortelen en de sinaasappelboter bij. Werk de borden af met de shisoscheutjes en doe nog wat grof zeezout en de extra tijm over de wortelen.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gebakken tarbot met geroosterde honingwortelen, aardappelroosjes en sinaasappelboter

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!