Recept

Kerstboomplank

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Hoe mooi is deze dessertplank?

je moet er wel een beetje voor knutselen...

Dit heb je nodig: 1 stuk stevig karton (ongeveer 60 cm lang en 45 cm breed), 1 stuk bakpapier, nietjesmachine, fijne dennentakken, keukentouw, dikke naald, kleine witte kerstkaarsjes en 4 kaarsenhoudertjes, koekjesvormen (mannetje, hart, klok, laarsje, sterren in verschillende formaten)

Zo maak je de kerstboom. Snij het karton tot een kerstboomvorm en bekleed die met bakpapier. Niet het bakpapier vast aan het karton. Niet de dennentakjes vast aan de rand.

bereiding
  1. 1

    Maak de kerstkoekjes. Klop de boter met de twee soorten suiker luchtig in een keukenrobot. Voeg er één voor één de eieren aan toe. Wacht telkens tot het ei volledig is opgenomen, alvorens het volgende toe te voegen. Voeg de vanille-essence toe.

  2. 2

    Zeef boven een andere kom de bloem met het zout en het bakpoeder. Voeg geleidelijk deze mengeling toe aan het botermengsel, meng op lage snelheid. Kneed het deeg nog even met de hand. Rol het deeg tot een bol en wikkel die in vershoudfolie. Leg het deeg 1 uur in de koelkast.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot 0,5 cm dikte. Steek er vormpjes uit. Maak zeker 1 grote kerstster en wissel af met andere figuurtjes (sterretjes, kerstklokjes, kerstlaarsjes…). Leg de koekjes op met bakpapier beklede bakplaten

  4. 4

    Bestrijk een aantal koekjes met losgeklopte eierdooier. Bak de koekjes 10 minuten in de oven, laat ze 2 minuten rusten op de bakplaat en laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster. Werk de koekjes willekeurig nog af met kant-en-klaar gebaksglazuur. Kneed het zakje glazuur goed door voor je ’t gebruikt.

  5. 5

    Maak de gembermannetjes. Meng de boter met de suiker en de siroop tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en meng goed. Meng in een andere kom de bloem, het gemberpoeder, het kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout door elkaar. Voeg dit mengsel in delen toe aan de andere mengeling. Meng alles goed tot een deeg. Rol het deeg in vershoudfolie en laat het 1 uur opstijven in de koelkast.

  6. 6

    Verlaag de oven naar 160°C. Rol het deeg uit met wat bloem en steek de gingerbreadmannetjes uit met een steekvormpje. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen. Teken met behulp van het gebaksglazuur leuke gezichtjes op de koekjes.

  7. 7

    Versier de cupcakes. Klop de zachte boter glad met de roomkaas en de poedersuiker. Klop het mengsel niet te lang, want de frosting moet stevig blijven. Doe de frosting in een spuitzak. Werk de kant-en klare cupcakes af met de frosting. Versier ze met suikerparels of andere eetbare kerstdecoratie.

  8. 8

    Prik de zachte snoepjes met behulp van een naald aan een eindje keukentouw. Maak een rode en een groene slinger van de snoepjes.

  9. 9

    Leg de grote koekjesster bovenaan op de kerstboom. Maak nu verschillende rijtjes met de koekjes, de kruidnoten, de cupcakes en de gembermannetjes. Werk de kerstboom af met de gekleurde snoepjeslinten. Steek de kaarsjes heel voorzichtig aan en serveer.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kerstboomplank

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!