Koken met zeegroenten
Ja, ook in het zoute water kun je groenten oogsten. Wereldwijd worden er zelfs meer dan 160 soorten wier gegeten. Proef mee van onze favorieten.
- Zeesla
Zeesla heeft z'n naam niet gestolen: de fijne blaadjes zien er écht uit als sla. De smaak doet met z'n frisse, zurige toetsen eerder denken aan die van zuring. Zeesla kun je hier makkelijk kweken en is vlot verkrijgbaar. - Nori
Iedereen kent nori van sushi. Maar wist je al dat het een zeewier is? Het proces om norivellen te maken, is vergelijkbaar met dat van papier: roodwier wordt in stukjes gehakt, op een zeef geschept en gedroogd in de zon tot een 'zwart' papier. Nori zit vol vrij glutamaat, wat de bekende umamismaak oplevert. - Dulse
Dulse is een zacht roodpaars zeewier met neutrale smaak. Het wordt vooral gebruikt in salades. Dulse groeit in de Atlantische en Stille Oceaan. - Draadwier
Draadwier is afkomstig uit de Oosterschelde en vind je van maart tot oktober. Het heeft een zilte smaak en wordt rauw gegeten. Door de aparte structuur knarst het een beetje open bij het eten. Leuk detail: op de verpakking staat 'zandvrij', omdat je misschien zou denken dat er zand tussen je tanden zit als je dit voor het eerst eet. - Zeekraal
Naast de zeewieren, die in zee voorkomen, zijn er nog een aantal groenten die aan de kust groeien. Zeekraal is er zo eentje. Dit plantje met vlezige stengeltjes vind je op de schorren, dat is de grond die regelmatig door de zee wordt overspoeld. Daardoor smaken die planten lekker zilt. Zeekraal is lekker gestoomd of gewokt. - Lamsoor
Lamsoor groeit, net als zeekraal, in de schorren aan de kust. Het is iets taaier, maar kan op dezelfde manier worden klaargemaakt. Lamsoor en zeekraal zijn typische plantjes van bij ons. Vroeger stonden ze dan ook frequent op het menu. - Wakame
Wakame is een donkergroen tot bruinachtig zeewier dat licht zoet smaakt. Wakame komt oorspronkelijk uit het oosten, maar vind je hier gedroogd of diepgevroren. Lekker om een salade, pasta of soepje mee op smaak te brengen. Het is even makkelijk en op dezelfde manier te bereiden als spinazie.