10 desserten met minder suiker die nét zo lekker zijn
Zoetjesaan met zoet
Sofie, coördinator van libelle-lekker.be, zou graag wat minder suiker eten. "Wat minder in de snoepdoos duiken op het werk en de toegevoegde suikers in de dessertjes die ik bak, beperken. Een lekkere crumble met véél vers fruit en een krokant laagje erover is even lekker, toch?"
Suiker beperken, enkele tips
- Maak een dessertje liever zelf dan het te kopen. Zo weet je perfect wat erin gaat. Kant-en-klare desserts bevatten meestal veel suikers, ook als het niet zo op het etiket staat. Suiker heeft namelijk verschillende namen: fructose, dextrose, sacharose … Wees op je hoede voor ingrediënten die eindigen op -ose.
- Helemaal zonder suikers eten lukt niet: je lichaam heeft ook suikers (koolhydraten) nodig om te kunnen functioneren. Maar kies liever voor voedingsmiddelen die van nature suiker bevatten zoals fruit of zuivel. Ga dus eerder voor een fruitdessert dan voor gebak: in fruit zitten behalve suikers ook vezels, vitaminen en mineralen.
- In veel recepten (behalve gebak) kun je de hoeveelheid suiker makkelijk aanpassen. Begin met de helft van de hoeveelheid die in het recept staat, proef en pas aan voor de volgende keer: misschien mag er wel nóg minder suiker in.
Lees ook …
- 6 tips om minder suiker te eten
- Zo maak je confituur zonder suiker
- Alles wat je moet weten over suiker en suikervervangers
- Lekkers zonder toegevoegde suiker
- Suikerweetjes: deze zijn waar