Maak kennis met de Japanse keuken
Authentieke Japanse gerechten
Thuis Japans koken is minder gecompliceerd dan je denkt: met een goede voorraadkast en wat basiskennis zet je snel en eenvoudig een lekkere Japanse maaltijd op tafel.
- Verse producten in hun eenvoud laten schitteren, daar draait het om in de Japanse keuken. Ga dus voor superverse seizoensproducten van goede kwaliteit.
- Vermijd onnodig gebruik van specerijen, zodat de pure smaak van elk product behouden blijft. Less is more in Japan.
- Wees niet bang om te experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten. De Japanse keuken biedt veel ruimte voor creativiteit en eigen interpretatie. Probeer wel de juiste balans te vinden tussen smaken en aroma's.
- Umami, de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt beschouwd als één van de pijlers van de smaakbalans van Japanse gerechten. Ingrediënten zoals dashi, sojasaus, miso en gedroogde paddenstoelen dragen bij aan de umami-rijkdom van veel gerechten.
- In Japan wordt eten geserveerd volgens het principe 'ichiju-sansai', wat zoveel betekent als: 'een soep en drie borden of kommen'. Daar komt dan nog een neutrale rijst bij. Meestal vormt dashi de basis van een lichte soep. De gerechten die daarbij dan in drie afzonderlijke schaaltjes of kommetjes geserveerd worden, moeten qua smaak en textuur verschillen. Denk aan gestoomde vis, gefrituurde groenten en een koude zeewiersalade.
- Een vlijmscherp mes, lange kookstokjes, een rijstlepel en een zeef zijn onmisbare tools.
- De Japanse keuken hecht veel waarde aan esthetiek. Presenteer de gerechten dus mooi, maar wel met de Japanse wabi-sabi-filosofie in gedachten: de schoonheid van imperfectie.
- Tot slot: begin met eenvoudige gerechten om vertrouwd te raken met de basisprincipes van de Japanse keuken. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je je repertoire uitbreiden en meer uitdagende recepten proberen.
Lees ook…
- Japanse ramen: zo maak je de soep met noedels zoals het hoort
- Trend: de Japanse keuken
- Gyoza: wat is het en hoe maak je het?
- Teriyaki: wat is het en hoe gebruik je het?
- De Japanse voorraadkast