Zo maak je pesto van álles
Pesto, pronto!
Dip 'til you drop. Een smeuïge pesto past altijd. De klassieker met basilicum kennen we allemaal, maar wist je dat je van bijna àlles een pesto kunt maken? Lekker door pasta gedraaid, als aperitiefhapje op een toastje of als dipsaus. Ken je deze tien originele varianten al?
Dé klassieker: met verse basilicum
Wat heb je nodig?
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 100 g verse basilicumblaadjes
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas van goede kwaliteit
- 100 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
- Vijzel en stamper of een keukenrobot
Zo maak je 'm
Stamp in de vijzel de pijnboompitten, de knoflook, de basilicum en de Parmezaanse kaas fijn, tot je een egaal mengsel hebt, of doe alles in de keukenmachine. Doe het mengsel hierna in een kom en voeg de olie er beetje bij beetje al roerend bij. Zout toevoegen naar smaak, maar opgelet, want de Parmezaanse kaas smaakt op zich al zout.
10x originele pesto
1. Amandelpesto
Spoel 1 bosje basilicum en laat goed uitlekken. Doe samen met 50 g amandelen, 2 teentjes knoflook en 50 g geraspte parmezaan in de blender. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en mix tot een smeuïge pesto. Kruid met peper en zout.
2. Boerenkoolpesto
Blancheer 1/2 krop boerenkool, laat schrikken onder ijskoud water en laat goed uitlekken. Doe samen met 2 teentjes gepelde knoflook, een handvol geroosterde walnoten, een handvol verse basilicum, 50 g gerapte pecorino en een flinke scheut olijfolie in de blender en mix tot een smeuïge pesto. Breng op smaak met citroensap, chilipoeder, peper en zout.
3. Rodebietjespesto
Snij 3 gekookte rode bietjes in blokjes en doe samen met 3 teentjes gepelde knoflook, een handvol pistachenoten, 50 g geraspte parmezaan en een flinke scheut olijfolie in de blender. Mix tot een smeuïge pesto. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
4. Pesto van geroosterde paprika
Pel 3 teentjes knoflook. Doe samen met 1 bokaal gegrilde paprika's, de rasp van 1 citroen, 1 kl suiker, 60 g amandelpoeder, 1 kl paprikapoeder, 60 ml olijfolie en 125 ml water in de blender en mix fijn. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
5. Korianderpesto
Spoel 2 bosjes koriander en laat goed uitlekken. Doe samen met 2 teentjes gepelde knoflook, 50 g pijnboompitten, het sap van 1 citroen en 100 ml olijfolie in de blender en mix fijn. Kruid met peper en zout.
6. Rucolapesto
Rooster 20 g pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Doe ze samen met 40 g gespoelde rucola, 50 g gerapste parmezaan en 1 teentje gepelde knoflook in de blender en mix fijn. Schenk er olijfolie bij tot de pesto de gewenste dikte heeft.
7. Walnotenpesto
Spoel 2 bosjes waterkers. Hak 25 g walnoten grof. Doe ze samen met de waterkers, 25 g ongezouten pinda's, 100 g geraspte parmezaan en 2 el mayonaise in de blender. Mix tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout.
8. Spinaziepesto
Spoel 200 g spinazie en 50 g basilicum en laat goed uitlekken. Doe samen met 2 teentjes gepelde knoflook, 1 el citroensap, 50 g geraspte parmezaan en een snuifje zout in de blender en mix fijn. Voeg in een straaltje voldoende olijfolie toe. Breng de pesto op smaak met peper.
9. Tomatenpesto
Schep 70 g zongedroogde tomaatjes uit hun olie. Doe ze samen met 1 teentje gepelde knoflook, 30 g geroosterde pijnboompitten en 30 g geraspte parmezaan in de blender. Mix, en voeg de olie van de tomaatjes toe, tot je een smeuïge pesto krijgt. Kruid met peper en zout.
10. Peterselie-citroenpesto
Spoel 1 bosje bladpeterselie en laat goed uitlekken. Doe samen met 50 g geroosterde pijnboompitten, 50 g geraspte parmezaan, 1 el geraspte citroenschil en 1 el citroensap in de blender. Voeg 4 el olijfolie toe en mix tot een smeuïge pesto en kruid met peper en zout.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Lees ook …