6 tips om minder suiker te eten
Mag het een beetje minder zijn?
Suiker op zich is geen probleem. Maar een teveel aan suiker is slecht voor je tanden, hart- en bloedvaten, lever,... Wij delen 6 tips om minder suiker te eten.
1. Ontbijt bewuster
Zoet broodbeleg, cornflakes, muesli,… zitten vol suiker. Begin je dag goed en vervang deze suikerrijke producten door havermout, volkorenbrood, eieren, sapjes, (ongezoete) yoghurt en vers fruit. Dankzij een gezonder ontbijt zal je ook langer een voldaan gevoel hebben en minder snel naar ongezonde snacks grijpen.
2. Eet regelmatig
Door regelmatig te eten hou je je bloedsuikerspiegel op pijl. Hierdoor zal je minder snel zin hebben en zoet, ongezond voedsel. Snacken is dus zeker niet verboden maar zorg wel voor gezonde tussendoortjes!
3. Drink geen frisdrank
Heel voor de hand liggend, maar toch vinden veel mensen het moeilijk om frisdrank te laten. Als je weet dat een glas cola 6 suikerklontjes bevat, denk je volgende keer misschien twee keer na vooraleer je dat glaasje drinkt. Je kan je favoriete frisdrank vervangen door een light- of zero variant maar water blijft natuurlijk het gezondste alternatief. Heb je toch nood aan een smaakje? Voeg dan vers fruit toe aan je water: lekker en gezond!
4. Kijk uit voor 'verstopte' suikers
Wist je al dat woksauzen, rijstwafels, groenten uit blik,… suiker bevatten? In veel producten waarvan je het niet zou verwachten, zit toch (een hele hoop) suiker. Het beste wat je kan doen om geen verstopte suikers binnen te krijgen, is etiketten lezen. Dat is niet altijd even makkelijk want er bestaan wel meer dan 100 verschillende benamingen voor suiker. Zo heb je bijvoorbeeld glucose, dextrose, maltose,… Een goede tip? Als het etiket vol moeilijke of onbekende ingrediënten staat, kan je het product beter niet eten.
5. Ga zelf aan de slag
Zoals hierboven gezegd zitten veel producten uit de supermarkten vol verborgen suikers. Dus waarom maak je ze dan niet gewoon zelf? Tomatensaus, appelmoes, notenboter, mayonaise,… kan je perfect zelf maken. En zeg nu zelf: alles wat je zelf maakt, smaakt toch ook nog eens tien keer beter?
6. Gebruik natuurlijke suikervervangers
Ben jij een bakprinses die toch nog wil proeven van haar zelfgemaakte creaties? Geen nood! Door suiker te vervangen door natuurlijke ingrediënten als vanille, zelfgemaakte appelmoes, gember, kaneel,… kan je tot een derde hoeveelheid minder suiker gebruiken in je baksels! Hier lees je al onze tips over bakken met minder suiker.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!