6 manieren om je overrijpe groenten en fruit te gebruiken
Zeg nee tegen food waste
Je kent het wel: je groenten en fruit zijn niet meer vers, maar ook nog niet vervallen. Ze zien er minder smakelijk uit en je wilt ze eigenlijk niet meer opeten, maar je wilt ze ook niet weggooien. Daarom geven wij je enkele tips om je overrijpe groenten en fruit op een andere manier te gebruiken.
1. Maak pesto's en dipjes
Maak heerlijke pesto's en dipjes met je overgebleven groenten en kruiden. Voor een lekkere pesto wrijf je gewoon wat slappe basilicumblaadjes fijn met knoflook, olijfolie, pijnboompitten en parmezaan. Of wat dacht je van een boerenkool-, spinazie-, of rodebietenpesto? Heerlijk op een broodje, pasta, vis, pizza… Ontdek hier hoe je ze maakt.
Ook in dipjes kun je heel wat groenten en kruiden verwerken. En zo’n lekker dipje, dat gaat er altijd in! Klik hier voor wat inspiratie.
2. Rooster je knoflook & groenten
Hebben je wortelen, zoete aardappels, pompoenen… hun knapperige textuur verloren? Snij ze dan in stukjes en rooster ze in de oven met wat olijfolie en kruiden naar keuze. Zo lekker! Ook een bol knoflook die groene steeltjes begint te krijgen, kun je roosteren in de oven. Zo wordt de knoflook heerlijk zoet. Zalig op een stukje geroosterd stokbrood!
3. Droog zelf je tomaten
Die rimpelige, wakke tomaten die je echt niet meer wilt opeten? Maak er gedroogde tomaten van! Halveer ze en bak ze voor een uurtje of twee op een lage stand in de oven. Als je ze nog wat langer bakt, drogen ze volledig uit en kun je ze gebruiken als poeder of kruid.
4. Maak confituur van je (rood) fruit
Beginnen je frambozen, aardbeien en bessen zachte plekjes te krijgen? Maak er confituur van! Supermakkelijk en lekker. Enkele suggesties: rabarber-aardbei confituur, bosvruchtenconfituur en confituur van frambozen en meloen.
5. Verwerk je fruit in baksels
Overrijp fruit? Geen probleem! Verwerk het gewoon in een lekker dessertje. Enkele suggesties:
– Ananas: Ananascake, ananasbeignets en gegrilde ananas.
– Appel: appelcrumble, appelstrudel, Bretoense appeltaart
– Banaan: bananenbrood, bananenloempia’s, gekaramelliseerde banaan en bananencakejes.
– Peer: perentaart, perenclafoutis en gekaramelliseerde peer
– Pruim: pruimenflapjes, pruimencrostata en clafoutis
Natuurlijk kan je nog honderden andere fruitdesserts op onze website vinden.
6. IJsblokjes en smoothies
Voor mooie ijsblokjes snij je het fruit in kleine stukjes, leg je ze in ijsblokvormpjes en vul je ze op met water of vruchtensap.
Maar je kunt natuurlijk ook lekkere smoothies maken van overrijp fruit. Hou je van zoet? Ga dan zeker voor overrijpe bananen, die zijn altijd wat zoeter. Hou je van een lekker koele smoothie? Bewaar je de bananenplakjes dan in de diepvries en mix ze diepgevroren mee. Mmh, zo lekker!