5 klassiekers, maar nu met lamsvlees
Vijf topgerechtjes
Ook met klassieke recepten kun je variëren, bijvoorbeeld door eens ander vlees te gebruiken. Voor deze vijf recepten gingen we aan de slag met lamsvlees: omdat anders minstens even lekker is.
1. Gegratineerde lamsgehaktballetjes met mozzarella en pecorino
Vervang je gewone gehakt eens door lamsgehakt en maak een zuiderse variant op balletjes in tomatensaus. De twee kazen – mozzarella en pecorino – maken het helemaal af.
>> Naar de gegratineerde lamsgehaktballetjes met mozzarella en pecorino
2. Lamsburger 'mamma mia'
Mamma mia, wat is hij lekker, deze lamsburger met gegrilde groenten. En klaar binnen het kwartier!
>> Naar de lamsburger 'mamma mia'
3. Quiche met lam, spinazie en feta
Er is méér dan alleen maar quiche lorraine. Deze quiche met lamsvlees kun je perfect maken met een restje lamsbout, bijvoorbeeld.
>> Naar de quiche met lam, spinazie en feta
4. Gevulde groenten met lam
Met gevulde groenten is het altijd zomer op je bord, en als je ze ook nog eens vult met lamsvlees, zit je meteen in het zuiden. Kies zelf welke groenten jij het lekkerste vindt: paprika, courgette of aubergine.
>> Naar de gevulde groenten met lam
5. Lamsgebraad in bladerdeeg met spinazie en champignons
Echt iets voor een feestelijke zondag, dit gebraadje in bladerdeeg. Alleen, het is geen gewoon gebraad, we kozen hier voor een lamsgebraadje van het zadel. Zeker eens proberen! In deze video zie je hoe je het maakt.
>> Naar het lamsgebraad in bladerdeeg met spinazie en champignons
Lam loves knoflook!
Je hebt het in bovenstaande recepten vast gemerkt: bij lamsvlees wordt vaak knoflook gebruikt, een match made in heaven. Gebruik niet te veel: het vlees inwrijven met wat geperste look is vaak al voldoende. En wist je dat ook citroen, munt, basilicum, tijm, rozemarijn, salie, dragon en gember perfect combineren met lam?
Je lamsvlees perfect bereid
"Lamsvlees? Dat moet toch lang garen?" Nee, niet altijd: met uitzondering van de nek en de borst, die eerder geschikt zijn om tot een stoofpotje te verwerken, zijn de stukken vlees van het lam van nature mals, gemakkelijk en snel te bereiden. We vertellen je hoe.
- Laat het vlees eerst een halfuurtje op kamertemperatuur komen (reken voor een groot gebraad zelfs een uur). IJskoud vlees en een gloeiendhete hete pan zijn geen goede match: het vlees wordt er taai van.
- Lamsvlees wordt rosé gegeten, of het nu gaat om lamskoteletjes, -kroontjes of een stevige lamsbout. Aan de buitenkant is moeilijk te zien of het vlees binnenin rosé is: test daarom met een keukenthermometer de kerntemperatuur van het vlees. Als deze 60 à 65°C bedraagt, is het vlees klaar. Laat het nog 10 à 15 minuten rusten onder aluminiumfolie zodat de sappen goed kunnen herverdelen, en snij het vlees dan pas aan.
- De enige uitzonderingen zijn lamsgehakt en stoofpotjes van lamsvlees: deze moeten natuurlijk wel door en door gaar zijn.
- Niet elk stukje van het lam moet even lang garen. Hou dit lijstje bij de hand:
lamskoteletjes: 150 g/persoon, 5 tot 6 minuten
lamsspiesjes: 120 tot 150 g/persoon, 5 tot 6 minuten
plakjes lamsbout of -schouder: 120 g/persoon, 2 minuten
lamssteak: 120 g/persoon, 3 à 4 minuten
lamsgebraad (ontbeend): 150 g/persoon, 10 minuten per 500 g
lamsbout (met been): 120 à 150 g/persoon, 10 tot 15 minuten per 500 g
Ontdek nog meer weetjes over lamsvlees
Surf naar www.kokenmetlam.be
Zin in meer?
Je vindt nog meer recepten met lamsvlees op de website www.kokenmetlam.be
Save