Welk gebraad moet ik kiezen?
Zoveel soorten gebraad bij de slager
"Vanavond eten we gebraad." Ja, maar er zijn zoveel soorten verkrijgbaar, dat je soms niet meer weet welk gebraad te kiezen. Wij maken je wegwijs.
Je kent dat wel: je wil een gebraad met groentekrans maken, maar dan is er plots keuze tussen carrégebraad, hespengebraad en Ardens gebraad. Stress! Want welk gebraad moet je kiezen? Wel, ze zijn allemaal lekker, maar het ene is iets sappiger dan het andere. En Ardens gebraad heeft dan weer een specifieke behandeling ondergaan om het extra veel smaak te geven. Het hangt er dus maar vanaf waar jij van houdt.
Zeg niet gewoon varkensgebraad, maar …
- Varkensschoudergebraad: vlees uit de schouder, mals en mager.
- Spieringgebraad: vlees uit de nek, iets vetter maar lekker sappig.
- Carrégebraad: vlees uit de rug, mager.
- Ardens gebraad: vlees uit de rug. Lichtjes gepekeld en gerookt.
- Hespengebraad: vlees uit de dij, mals en mager.
- Varkenskroontje: vlees uit het lage ribstuk, met de botjes.
Echte vleesliefhebbers zullen meestal kiezen voor vlees uit de nek van het varken. Daar zit wat meer vet in, wat het supermals en smaakvol maakt, maar dus ook iets calorierijker.
Daarnaast is ook schoudergebraad erg in trek: smaakvol, zacht en delicaat vlees. Carrégebraad heeft dan weer het voordeel dat er aan de buitenkant een randje vet zit, wat het vlees mals houdt bij het braden. Snij dit dus zeker niet weg.
Een beetje vet is niet slecht
Zoals je ziet in het bovenstaande overzicht zijn sommige soorten gebraad iets vetter dan andere. Dat is niet iets om bang voor te zijn: een beetje vet in het vlees zorgt ervoor dat het extra sappig blijft. Varkensgebraad is nog altijd een gezonde keuze – tenminste, als je een beetje maat houdt met sauzen en met de kroketjes.
Je kunt natuurlijk ook voor een ander gebraad kiezen
- Kalkoengebraad: de volledige kalkoenfilet, mager vlees. Een topper op de kersttafel!
- Kalfsgebraad: gebraad uit het achterkwartier van het kalf, mager vlees.
- Lamsbout: gebraad uit het bovenbeen van het lam, meestal met bot. Om het gebraad makkelijker te kunnen snijden, kun je lamsbout ook ontbeend bestellen.
- Rosbief: gebraad uit de rug of bil van het rund. Mager vlees.
- Wildgebraad: meestal hertengebraad, hertenkalfgebraad, everzwijngebraad… Verkrijgbaar in het wildseizoen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!