8 Belgische lekkernijen waar we trots op zijn
De grootste culinaire ontdekkingen
Van Haspengouwse wijn en West-Vlaams rund tot koffie uit Gullegem en knapkoek uit Maaseik.... ons land heeft een prachtig aanbod aan héérlijke ingrediënten. Wij zetten 8 (onverwachte) Belgische lekkernijen op een rij.
1. Wijn
Wijn kan geografisch niet overal verbouwd worden omdat de druiven nood hebben aan een specifiek klimaat. De bovengrens van gebieden waar wijnstokken kunnen groeien, ligt in Europa ongeveer in onze contreien. Maar door de opwarming van de aarde schuift die grens steeds meer op naar het noorden. Daardoor is de wijnbouw in ons land ook steeds beter mogelijk. We zien de laatste jaren zelfs meer en meer Belgische wijnen verschijnen in restaurants en gerespecteerde wijnhuizen. Dit zijn de toppers:
Genoels-Elderen: één van de grootste en meest invloedrijke wijnkastelen in België. Een echte pionier in het Limburgse Haspengouw. Ze produceren prima chardonnay en pinot noir, maar ook de beroemde schuimwijnen Zilveren en Zwarte Parel.
Clos d'Opleeuw: deze wijnen uit Haspengouw kunnen gerust de concurrentie aangaan met de grote witte wijnen uit Bourgogne. Uit dit huis komen enkel topwijnen, waar je diep voor in je buidel moet tasten.
Château Bon Baron: dit wijnkasteel ligt aan de oevers van de Maas in Lustin. Met zeventien hectare is dit het grootste domein van België. De prijswinnende wijnen zijn karaktervol en fruitig.
Schorpion: de schuimwijn van dit Haspengouws domein kunnen moeiteloos de vergelijking doorstaan met die uit Champagne.
Entre-Deux-Monts: de wijngaarden van dit huis liggen tussen de Rodeberg en de Zwarteberg in het Westvlaamse Heuvelland. De wijnmaker verbouwt niet enkel de druiven chardonnay en pinot noir, maar ook pinot gris, Kerner, Auxerrois en Siegerrebe. De wijnen zijn stuk voor stuk uniek.
>> 8 wijn hacks die je eerder had willen weten
2. Bier
Op wereldschaal moeten we eigenlijk niet zo veel moeite meer doen om onze reputatie van bierland te verdedigen: iedereen weet wel dat Belgische bieren niet te evenaren zijn. We kunnen teren op een traditie van eeuwenoud vakmanschap. We zijn natuurlijk rotverwend met onze trappisten en andere speciaalbieren van grote brouwerijen, maar de laatste jaren zien we toch weer een nieuwe trend: de microbreweries of craft brewers. Het zijn brouwers die een stuk kleinschaliger werken dan hun grote brouw-broers. Maar ook grote spelers als Palm en Moortgat lanceren nu ook regelmatig kleine bieren in beperkte oplage.
Enkele lekkere biertjes van microbreweries: Struise Brouwers (35 soorten hop!), Millvertus (kruidenbieren), Hof Ten Dormael (gerijpt in houten vaten) en De Ranke (voor liefhebbers van een hopsmaak).
3. Vlees
Wie houdt van een goed stuk vlees en de middelmatigheid van massaproductie of een te grote ecologische voetafdruk wil vermijden, gaat best op zoek naar kleinschalig gekweekte dieren. In België zijn er enkele dierenrassen die nog gekweekt worden in de best mogelijke omstandigheden. Vaak betaal je er een stuk meer voor, maar uiteraard win je hierbij aan smaak. Denk bijvoorbeeld maar aan het Kempens lam, de Mechelse koekoek of het West-Vlaams rood rund. Meer over dit Belgisch vlees lees je hier.
4. Koffie
Er zijn in België nog verschillende, kleine koffiebranders, zoals Grootmoeders Koffie in Gullegem. Het grote verschil met industriële koffiebranders, is de vakkennis die al sinds drie generaties in de familie wordt doorgegeven. De bonen worden uiterst zorgvuldig geselecteerd en veel trager gebrand dan in de grote fabrieken. Daardoor kan de buitenkant van de boon niet verbranden en blijven de natuurlijke suikers en olie, die sowieso aanwezig zijn in de bonen, ook ná het branden in de boon zitten. De koffie is daardoor heel zacht en licht verteerbaar.
Andere Belgische koffiebranders met een lange traditie: Koffie Verheyen (Deurne), Huis Manendonckx (Geel), ROM (Boortmeerbeek), Van Ouytsel (Lier), Van Poeck (Sint-Niklaas), Maes koffie (zes vestigingen in Limburg).
>> Met deze tips, tricks & tools maak je de beste koffie
5. Speculaas
In het begin van de twintigste eeuw kregen Belgische bakkers het idee om zich te specialiseren in koekjes. Ze raakten hiervoor geïnspireerd door Engelse koekjesfabrikanten. Er werd dus steeds vaker speculaas gemaakt, gebak dat in onze contreien al eeuwenlang bestaat. De ingrediënten zijn roggemeel, rietsuiker, boter en de typische kruidenmengeling van kaneel, gember, kardemom, witte peper, foelie, nootmuskaat en kruidnagel. Industriële koekjesfabrikanten gebruiken enkel tarwebloem, kandijstroop en wat kaneel: dat is de zogenaamde speculoos.
Zelf speculaas maken?
6. Wafels
De meest gekende Belgische wafel is de Brusselse wafel: over de hele wereld smullen ze van onze wafel met grote vierkanten ruiten, vaak geserveerd met slagroom en aardbeien. Daarnaast heb je nog de Luikse wafel, die wat zwaarder is van textuur en gekenmerkt wordt door de verslavende, knappende stukjes parelsuiker die in het deeg zijn meegebakken.
7. Gebak
Belgen zijn verzot op hun dessertjes. Er zijn dan ook ontzettend veel lokale gebakjes geklasseerd als streekproduct. Een greep uit het fantastische aanbod:
- Mattentaart uit Geraardsbergen: een taartje van bladerdeeg, opgevuld met 'mattenbrij' (verse kaas met suiker en eidooiers).
- Liers vlaaike: deze harde taartjes worden al meer dan 300 jaar gemaakt in Lier. Het is een koekje dat gevuld is met een mengsel van paneermeel, kandijsiroop, melk en kruiden.
- Knapkoek uit het Maasland: een zoete delicatesse die al sinds de zeventiende eeuw gebakken wordt in de buurt van Maaseik. De koek 'knapt' als je erin bijt.
- West-Vlaamse lukken: boterwafeltjes die West-Vlaamse huisvrouwen traditioneel klaarmaakten op nieuwjaarsdag. Ze werden weggeschonken als geluksbrenger. Vandaag is Jules Destrooper de grootste fabrikant.
8. Kaas
Hoewel Frankrijk en Nederland bekend staan als échte kaaslanden, moet onze Belgische kaas zeker niet onderdoen. Kazen als het Keiems bloempje, Poperingse keikop, Duvel bierkaas, Westmalle trappistenkaas,… zijn absolute toppers. Lees hier alles over Belgische kazen.
Belgisch label
'Handmade in Belgium' (HIB) is een nieuw label voor ambachtelijke producten die in België gemaakt zijn. De jury bestaat uit professionele ondernemers en experten en enkel wie voldoet aan de strikte criteria, komt in aanmerking om het label te krijgen. Het bedrijf moet in België gevestigd zijn, mag maximum twintig werknemers hebben en een groot deel van het assortiment moet handgemaakt zijn. Daarnaast moet elk product ook uniek zijn en de 'handtekening' dragen van de maker.
(Tekst: Evelien Rutten)