10 ingrediënten die je kind nóg slimmer maken
Eet de juiste voedingsstoffen
Wist je dat je door het eten van de juiste voedingsmiddelen je hersenen - en dus ook die van je kind - beter kunt laten presteren? Zet ze dus, nu het schooljaar weer begonnen is, eens wat vaker op tafel. Kwaad kan het zeker niet!
Gezonde voeding is belangrijk als het gaat om de ontwikkeling van de hersenen. Wist je dat onze hersenen maar liefst 20% van de totale energie van ons lichaam nodig hebben om te kunnen werken en te groeien? Als je de juiste dingen eet, kun je die werking (concentratievermogen, geheugen en intelligentie) zelfs nog extra stimuleren.
Wat zet je dan eigenlijk best op het menu?
1 Groene bladgroenten
Spinazie, boerenkool, lenteui en andere bladgroenten zitten boordevol antioxidanten die onze hersenen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en onze leercapaciteiten stimuleren. Kinderen houden meestal niet zo van een bord sla, maar een portie spinaziepuree of chips van boerenkool gaan er vast wel in.
2 Volkorengranen
Havermout, zilvervliesrijst, volkorengranen: ze bevatten veel vitamine B6 en foliumzuur wat de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert. Een kommetje havermout als ontbijt zorgt voor een goede start: het houdt de aderen open, onder meer naar de hersenen, en zorgt er zo voor dat de geheugencapaciteit gestimuleerd wordt. Voeg wat honing en/of vers fruit toe voor de smaak én om het wat aantrekkelijker te maken.
3 Vette vis
Omega-3 vetzuren in vette vis (zoals zalm of heilbot) zijn een prima eiwitbron en een echte brainbooster. Maak er eventueel homemade fishsticks van – een fijn werkje om samen aan te beginnen.
4 Zaden en noten
Omega-3 en omega-6 vetzuren uit noten en zaden verbeteren ons humeur, maar bevatten ook thiamine en magnesium die een gunstige invloed hebben op het geheugen. Een handje pompoenzaden per dag zorgt voor een goede aanvoer van zink, wat een positieve invloed heeft op de leercapaciteiten en het geheugen. Strooi ze over een slaatje of over soep, of doe ze door de ontbijtgranen.
5 Blauwe bessen
Deze besjes zitten boordevol antioxidanten, vitamines en proteïnen. Geef ze aan je kind als gezond tussendoortje.
6 Broccoli
De vitamine K in deze groente vergroot de leercapaciteiten van je kind. Bovendien houden de meeste kinderen wel van broccoli. Behalve als groente kun je ze ook makkelijk verwerken in soep, bijvoorbeeld.
>> Onze 15 favoriete recepten met broccoli
7 Tomaten
Lycopeen, het belangrijkste antioxidant in deze groente, heeft een positieve invloed op het geheugen. Tomaten zijn bovendien ook een goede bron van ijzer. Geef wat kerstomaatjes mee in de brooddoos, of maak een soep of saus op basis van tomaat.
8 Eieren
Een eitje af en toe is een prima idee: eieren bevatten eiwitten die de hersenen stimuleren, maar ook choline, een stofje dat de ontwikkeling van geheugencellen stimuleert. Gekookt, gebakken of gepocheerd, het kan allemaal.
>> Het perfecte ei? Dat kook je zo
9 Avocado
Superlekker én de gezonde vetten in deze vrucht helpen de hersenen van je kind te ontwikkelen. Vallen stukjes avocado niet zo in de smaak? Een beetje dipgroenten met guacamole gaan er vast wel in. Of smeer wat geplette avocado op de boterham en werk af met andere groentjes of een hardgekookt eitje.
>> 7 redenen om (meer) avocado te eten
10 Volle yoghurt
Calcium, proteïnen én goede vetten: yoghurt heeft absoluut goede effecten op de neurologische ontwikkeling van je kind. Met wat vers fruit erdoorheen wordt het een makkelijk en gezond tussendoortje.
En ook dit is belangrijk
- Zorg ervoor dat je kind regelmatig eet, om suikerdips en het daarbijhorende gebrek aan energie te vermijden. Krijg je een suikerdip, dan zul je je moe en lusteloos gaan voelen én gaan je concentratie en geheugencapaciteiten achteruit.
- Kies voor gezonde tussendoortjes. Af en toe een snoepje kan natuurlijk, maar geef de voorkeur aan gezonde snacks zoals fruit of yoghurt.
- Vermijd witte suiker en zoetstoffen: kies liever voor natuurlijke suikers uit volkorengranen, groenten en fruit.
- Laat je kind ook voldoende water drinken: je lichaam hydrateren is belangrijk, ook voor de werking van je hersenen.