Alles wat verkeerd kan gaan met soezen (en de oplossingen)
Smaakt naar meer!
Soezen maken lijkt misschien heel intimiderend, maar is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet als je onze tips volgt. We sommen op wat er soms mis kan lopen en hoe je dat kunt vermijden en oplossen.
1 Het bakpapier vliegt op in de oven
Je soezendeeg is perfect gelukt maar wanneer je de soezen in de oven zet, gaat het bakpapier vliegen. Daardoor verliezen deze delicate lekkernijen hun mooie vorm, en dat wil je natuurlijk niet! De oplossing? Kleef het bakpapier in de hoeken vast met soezendeeg! In het filmpje hieronder zie je hoe je het doet.
2 Ze zakken in
Oorzaken:
- Het is te fris in je keuken.
- Je hebt de ovendeur te snel geopend.
- Je hebt je soezen te snel verplaatst (ofwel in de oven, ofwel toen ze er net uit kwamen).
Oplossingen:
- Zorg voor een lekker warme keuken, zodat het temperatuurverschil niet te plots is voor de delicate soesjes die net uit de oven komen.
- Open de ovendeur niet tijdens het bakken, en laat ze liefst ook nog even dicht nadat je de oven hebt uitgezet.
- Laat de soezen rustig hun ding doen en volledig afkoelen. Pas daarna mag je ze voorzichtig verplaatsen.
3 Ze worden niet luchtig
Oorzaken:
- Je bakt de profiteroles op een te lage temperatuur.
- Het deeg is niet voldoende gemengd tot een homogeen geheel.
Oplossingen:
- Soezen moeten afgebakken worden op hoge temperatuur (minstens 200°C).
- Voeg de eieren een voor een toe aan het deeg en blijf roeren tot het niet meer glanst.
4 Ze zijn gebarsten in de oven
Dat je soezen kleine barstjes vertonen, is perfect normaal. Wat je wel wilt vermijden zijn grote, onregelmatige barsten.
Oorzaken:
- De oven was te heet.
- Je hebt het deeg te lang gemengd.
Oplossingen:
- Een te warme oven zorgt ervoor dat de soezen te snel opzwellen. Overdrijf dus niet met de temperatuur.
- Als het deeg een homogene massa vormt, mag je stoppen met roeren.
5 De soesjes zijn plat
Oorzaken:
- Je hebt te veel eieren aan het beslag toegevoegd.
- Je hebt je bakplaat ingevet.
Oplossingen:
- Te veel eieren maken het beslag te zwaar. Gebruik 4 eieren per 100 gram bloem.
- Het vet op je bakplaat zal in het soezenbeslag dringen. Kies liever voor bakpapier of een siliconen bakmat.
6 Ze zijn kapot
Oorzaak:
- Je hebt de soezen te bruusk opengesneden.
Oplossing:
- Je kunt de soezen ook openknippen met een keukenschaar. Zo heb je meer kans dat ze intact blijven.
Redactrice Sofie deelt haar recept én tips en tricks
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Nu je een echte soesjespro bent, kun je aan de slag met deze recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!