Hamburger maken en bakken: zo zet jij de lekkerste burgers op tafel
Heerlijk zelfgemaakt
Hamburgers scoren bij groot en klein, en ze zijn des te lekkerder als je ze zelf maakt. Met onze tips en recepten maak je in een handomdraai de lekkerste exemplaren. Wedden dat je nooit meer naar een fastfoodrestaurant gaat?
Het juiste vlees
Hanteer de 80:20-regel voor een perfecte hamburger. Dat betekent dat de hamburger moet bestaan uit 80% mager rundergehakt en 20% vet gehakt. In principe kun je hamburgers maken van elk soort gehakt, maar hou er rekening mee dat hamburgers van magere gehaktsoorten zoals kippengehakt sneller droog kunnen smaken. Bak ze dus niet te lang. Kiest het liefst ook voor gerijpt rundsvlees. Dat komt de smaak enkel ten goede.
Het beste hamburgergehakt is niet te fijngemalen. De beste structuur is die van steak tartaar: gemalen met een 5 mm-plaat (in tegenstelling tot de platen van 3 mm) of beter nog: met de hand gesneden. Een vriendelijke slager zal dit voor jou willen snijden.
9 toptips om de beste hamburger te maken
- Zout je patty's net voor je ze in de hete pan of op de hete grill legt. Zo krijg je een lekker korstje. Meng niet te veel zout door het gehakt zelf, want dit verandert de textuur van de burger.
- Voeg 50 milliliter stoutbier (Guinness) per 500 gram vlees toe. De chemische interactie tussen het bier en de eiwitten in het vlees zorgt voor extra binding én malsheid. Bovendien brengt de bittere, moutachtige toets van het bier de smaak van het vlees in balans en versterkt het die ook.
- Bewerk je gehakt niet te veel. Van zodra je een hamburger gevormd hebt, is hij klaar. Hoe meer je het gehakt kneedt of bewerkt, hoe taaier je hamburger zal zijn.
- Gebruik je duim of de achterkant van een lepel om een kuiltje in het midden van de hamburger te maken, van ongeveer 1/2 cm diep. Wanneer de hamburger begint te schroeien, zal het vlees opzetten en in het midden uitpuilen. Het kuiltje helpt dit te voorkomen en zorgt er ook voor dat de burger minder krimpt.
- Als je er zeker van wilt zijn dat al je hamburgers een gelijke grootte hebben (en dus tegelijk klaar zullen zijn), gebruik dan een hamburgerpers.
- Laat je gevormde hamburgers even rusten in de koelkast. Zo zullen ze zeker niet uit elkaar vallen als je ze bakt. Bak de patty's niet ijskoud, dan drogen ze uit. Laat je vlees minstens een halfuur op temperatuur komen voor je het bakt.
- Duw je hamburger niet plat terwijl je 'm bakt. Zo kunnen al die heerlijke sappen ontsnappen!
- Bak ze niet te lang: ga niet veel gaarder dan medium rare, à point (3 minuten per kant). Net als biefstuk is te hard gebakken zonde voor de smaak en malsheid van je vlees.
- Vind jij het ook zo vervelend als het gehaktmengsel aan je handen blijft plakken? Maak dan voor je begint je handen even nat onder de kraan. Opgelost!
Hoe maak je de beste hamburger? Zo!
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Lekkere toppings en extraatjes
- Sausjes zoals ketchup, barbecuesaus, hummus, mayonaise, tzatziki, tartaarsaus, chipotlesaus smaken heerlijk bij burgers.
- Kruimel wat feta over je hamburger voor een frisse Griekse twist. Heerlijk met wat rode ui.
- Fan van die mediterraanse smaken? Vervang je ketchup dan eens door een hartige olijventapenade.
- Kippenburger gemaakt? Maak er een heuse caesarhamburger van en voeg een looksausje, knapperige Romeinse sla en parmezaansnippers toe.
- Rooster een rode paprika en voeg wat geitenkaas toe aan je goeie oude burger.
- Als je dol bent op guacamole, gebruik dan schijfjes avocado en plukjes koriander als topping.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo’s.
Oh zo cheesy
Maak er met de juiste kaas een cheeseburger van.
- Cheddar. Op de klassieke Amerikaanse burger zit vaak cheddar. Die smelt goed en heeft een lekker scherpe smaak.
- Gruyère, comté en emmentaler. Die smelten perfect en hebben een heerlijke nootachtige smaak. Passen goed bij bacon of gebakken champignons.
- Blauwe kaas. Voor de liefhebbers: stilton of roquefort zijn wat vochtig en kruimelig en smelten mooi romig.
- Brie. Een plakje kleverige brie tilt je burger naar een hoger niveau.
- Mozzarella, zachte geitenkaas en feta. Ideaal voor een extra smeuïge toets.
Toptip! Leg na het braden, bakken of grillen het plakje kaas op de hamburger. Dek de burgers af met een deksel om de kaas te laten smelten. Dit duurt ongeveer 30 tot 60 seconden. Werk vervolgens meteen je hamburger af.
Zelf aan de slag? Probeer deze hamburgerrecepten eens
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!