Tophack: zo makkelijk is het om je wafelijzer schoon te maken
Makkelijker dan je denkt!
Wafels bakken is altijd dolle pret, maar het wafelijzer weer schoonmaken, da's andere koek ... Gelukkig hebben wij dé hack om 't met minimale inspanningen weer helemaal proper te krijgen.
Betrap je jezelf er soms op dat je 't wafelijzer expres niet bovenhaalt, omdat je bij de gedachte aan wafels bakken alleen al nachtmerries krijgt van de opkuis achteraf? Je bent niet alleen. Wij vonden gelukkig een verbazend simpele hack die een wafelijzer schoonmaken verrassend simpel maakt. Het enige wat je nodig hebt is … keukenpapier.
Zo doe je dat, je wafelijzer schoonmaken
Als je klaar bent met wafels bakken, trek de stekker dan uit het stopcontact en laat je wafelijzer enkele minuten afkoelen. Als het niet meer al te heet is, leg er dan een vochtig stuk keukenpapier op en doe het nog warme toestel dicht. De stoom zal ervoor zorgen dat alle aangekoekte restjes moeiteloos loskomen. Na enkele minuutjes doe je 't wafelijzer weer open en kun je de resten gemakkelijk wegvegen. Klaar is Kees!
Probeer zeker niet met een mes of een ander metalen voorwerp achtergebleven stukjes uit het wafelijzer te krabben: zo maak je krassen en zal het de volgende keer zeker aanbakken. Gebruik liever een zacht, niet-krassend borsteltje of een stukje keukenpapier. Ook een niet-krassend sponsje waar je pannen met antiaanbaklaag mee reinigt, kan hiervoor dienst doen.
Als het écht erg is
Zijn er bij het bakken hier en daar stukjes deeg of suiker achtergebleven in je wafelijzer, wanneer je suikerwafels gebakken hebt bijvoorbeeld? Dan hebben we dit trucje van oma voor jou: roer wat maïszetmeel of aardappelzetmeel en koud water tot een dikvloeibaar papje en bak daar een wafel mee in het hete wafelijzer. Zowat alle achtergebleven stukjes deeg en suiker zullen in je zetmeelwafel plakken, de rest kun je schoonmaken zoals hierboven beschreven.
Voorkomen is beter dan genezen – euh, schoonmaken
Dé boosdoener voor je wafelijzer is bakspray: je weet wel, zo'n verstuiver met vetstof. Die laat na verloop van tijd een plakkerige laag achter, vooral op antiaanbakplaten (ook in je bakvormen met antiaanbaklaag, trouwens). Dit laagje krijg je maar heel moeilijk weg. Gebruik daarom liever een dun laagje olie in je wafelijzer, dat je met een bakkwastje aanbrengt. En doe ook voldoende vetstof in je deeg, dat helpt de wafels makkelijker los te komen van het ijzer.
Vanaf nu dus elke zondag wafelbak?
Enkele van onze favoriete wafelrecepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!