Kun je stoofpotjes invriezen?
En hoe doe je dat dan best?
Stoofpotjes zijn altijd lekker, zeker in de winter. Het gebeurt dan ook weleens dat je een portie te veel maakt, maar kun je je potje dan eigenlijk invriezen? Het antwoord is ja, maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Kun je alle soorten stoofpotjes invriezen?
Als je er eentje met vlees of groenten hebt gemaakt, wel. Een stoofpot met vis invriezen is een minder goed idee, want de vis zal uit elkaar vallen als je 'm terug opwarmt.Wat je wel kunt doen, is je stoofpotje klaarmaken zonder de vis en invriezen, en de vis pas toevoegen na het opwarmen. Laat de vis dan garen zolang als het recept voorschrijft.
Hoe vries je een stoofpotje in?
Hoe verser je stoofpotje bij het invriezen, hoe beter de smaak als je het weer opwarmt. Probeer je potje daarom dezelfde dag nog in de diepvriezer te stoppen. Dat doe je best in handige porties, in verpakkingen die afgesloten zijn van de lucht. Zorg er ook voor dat je bereiding helemaal afgekoeld is voor je ze in de vriezer stopt. Daarom zet je je kookpot best in een bak koud water om het afkoelen te versnellen.
Hoelang is je stoofpotje houdbaar na het invriezen?
Je stoofpotjes zijn tot drie maanden houdbaar, op voorwaarde dat de diepvriezer op minstens -18°C staat. Je plakt best een etiket op je porties met de datum waarop je ze hebt ingevroren en wat er precies in zit. Zo weet je altijd wat de pot schaft… letterlijk!
Hoe warm je je stoofpotje opnieuw op?
Je gerecht rechtstreeks uit de diepvriezer in de pan of microgolf opwarmen, is geen goed plan. Zorg ervoor dat de porties eerst rustig enkele uren kunnen ontdooien in de koelkast. Als de saus van je potje gemaakt is met room, roux of maïszetmeel, verwarm je het best au bain-marie om te vermijden dat de saus gaat schiften. Zet je potje hoe dan ook op laag vuur en roer regelmatig om. Smakelijk!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!