Hoe snij je julienne?
Groenten snijden als een pro doe je zo!
Mooi gesneden groenten kunnen een gerecht echt naar een hoger niveau tillen. Wij leggen je met plezier uit hoe je ze tot julienne snijdt.
Juli-wat?
Julienne is een van oorsprong Franse keukenterm voor dunne reepjes die lijken op lucifers. In principe kun je bijna elk ingrediënt in julienne snijden, maar het wordt het vaakst met groenten gedaan.
Tips
- Gebruik eerst en vooral een scherp en degelijk mes. Botte messen zijn taboe: ze zijn gevaarlijk en je kunt er onmogelijk uniforme reepjes mee snijden.
- Leg een vochtige handdoek onder je snijplank; zo ben je er zeker van dat die niet wegschuift tijdens het snijden.
- Werk geleidelijk toe naar de juliennevorm: begin met plakjes die je daarna in gelijke reepjes snijdt.
- De perfecte juliennestaafjes zijn 1 tot 3 mm dik en 3 tot 4 cm lang.
Stap voor stap
Oefenen doe je 't best met een makkelijke groente zoals een wortel. Zo pak je 't aan:
- Leg een vochtige handdoek onder de snijplank.
- Schil de wortel en snij de uiteindes eraf.
- Snij de wortel in stukken van maximaal 4 cm lang.
- Snij er dunne plakjes van.
- Snij de plakjes vervolgens in dunne reepjes.
In dit filmpje zie je nog eens wat we bedoelen:
Met de volgende recepten kun je je snijkunsten oefenen
Save