Vul je voorraadkast met deze producten
Handig om altijd in huis te hebben
Met een goed gevulde voorraadkast kun je er een tijdje tegen. Deze producten heb je best altijd in huis, zodat je snel iets lekkers én gezonds op tafel tovert.
De voordelen van een goedgevulde voorraadkast
• Je grijpt minder snel naar een vette, snelle hap als je een goedgevulde voorraadkast hebt. Je stelt meteen een evenwichtige maaltijd samen en hoeft niet naar de supermarkt te lopen.
• Als je ingrediënten in bulk koopt, of als ze in promo staan, zijn ze een stuk goedkoper, bovendien zijn de meeste voorraadkastitems lang houdbaar.
Kies de juiste dingen
1 Verschillende soorten koolhydraten
Koolhydraten zijn de basis van je maaltijd. In onze voorraadkast zit rijst (hallo curry of risotto!), pasta (in alle vormen en maten: penne of farfalle voor een lekkere pastasalade, linguine of tagliatelle voor een snelle warme pasta), maar ook graansoorten zoals bulgur, quinoa en spelt.
Goed om altijd in huis te hebben:
- verschillende soorten gedroogde pasta
- verschillende soorten rijst
- andere graanproducten zoals couscous, bulgur, quinoa …
- tortillawraps
- havermout, havervlokken of andere ontbijtgranen
- bloem: patisseriebloem, zelfrijzende bloem, eventueel andere soorten niet-tarwebloem
- maïzena of aardappelzetmeel
- beschuit, toastjes en/of crackers
- paneermeel en/of panko (Japanse paneermeel)
- aardappelen
- zoete aardappelen
2 Eiwitrijke voeding
Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten, en ideaal om in je voorraadkast te hebben (ze zijn lang houdbaar en zitten boordevol goede stoffen)! Zeker als je een dagje geen vlees op het menu wil, zijn ze een handige toevoeging. Onze favorieten: (rode) bonen, kikkererwten, en verschillende soorten linzen.
Ook noten, pitten en zaden zijn een slim idee als je gezond wil eten. En ook hier zijn er goedkope alternatieven. Zo zijn zonnebloempitten een stuk goedkoper dan pijnboompitten. Koop je noten sowieso in bulk, dan geef je er minder geld aan uit.
Zalm, ansjovis, tonijn of sardientjes in blik zijn perfect om salades af te werken en te gebruiken als smaakmaker in sauzen en zelfs dressings.
Goed om altijd in huis te hebben:
- bonen, linzen, kikkererwten … in blik of gedroogd
- noten (walnoten, hazelnoten …), zaden (sesamzaadjes, maanzaad, lijnzaad …) en pitten (pijnboompitten …)
- vis in blik, zoals zalm, sardientjes, tonijn …
3 Gezonde vetten
Gezonde vetten zijn goed voor ons. Denk aan lekkere, zuivere plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, of arachideolie.
Goed om altijd in huis te hebben:
- olie om in te bakken: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie
- olie om gerechtjes mee af te werken of om koud te gebruiken: extra vierge olijfolie
- frituurolie
4 Smaakmakers die lang houdbaar zijn
- zout: zeker keukenzout en zeezout
- peper: witte, zwarte en eventueel nog andere soorten
- suiker: kristalsuiker, vanillesuiker, bruine suiker, poedersuiker, eventueel suikervervangers …
- honing, stroop
- azijn: natuurazijn, wijnazijn, balsamicoazijn
- bouillon in gedroogde vorm (poeder of blokjes)
- sojasaus, vissaus, oestersaus
- ketchup
- mosterd
- mayonaise
- fond in bokaal
- olijven
- kappertjes
- uien
- sjalotten
- knoflook
- gedroogde kruiden en specerijen
5 Conserven en groenten die lang houdbaar zijn
- uitjes en augurkjes in het zuur
- tomaten in blik: hele tomaten, tomatenblokjes, tomatenpuree
- tomatenpassata
- blikjes maïs
- pompoen en andere groenten die lang houdbaar zijn
6 Zuivel en plantaardige zuivel
- melk en plantaardige drinks
- gecondenseerde melk
- kokosmelk
- eieren
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!