Dé cocktail trends van deze zomer
Met én zonder alcohol
De zomer zou geen zomer zijn zonder lekkere cocktails of mocktails. Deze drankjes zul je deze zomer overal zien en moet je zeker geprobeerd hebben!
Trend 1: kwaliteitsvolle klassiekers
De echte klassiekers die blijven ook deze zomer populair, maar ze worden wel naar een hoger niveau getild. Een Margarita of Gin-tonic met de hoogste kwaliteit aan ingrediënten? Daar zeggen we geen nee tegen!
Margarita
Wist je dat de Margarita dit jaar 70 kaarsjes mag uitblazen? De populaire cocktail werd bedacht door de Amerikaanse socialite Margaret 'Margarita' Sames. Ze mixte twee van haar lievelingsingrediënten: tequila en Cointreau en de Margarita was geboren. Deze zomer gaan we voor deze klassieker met een moderne twist, de Matcha Margarita.
Ingrediënten:
- 3 cl Cointreau
- 5 cl tequila
- 2 cl vers limoensap
- 1/2 menglepel matcha (poeder)
Bereiding:
- Giet alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs.
- Meng en serveer in een whiskyglas.
- Versier met een schijfje limoen.
Gin-tonic
Gin-tonic blijft populair en is ook deze zomer niet weg te denken van de terrasjes.
Gincocktail met kruidige twist: Tanqueray Cooler
Ingrediënten:
- 35 ml Tanqueray No. Ten
- 35 ml witte vermout
- Komkommer tonic water
- Versier met enkele sprietjes dragon
Bereiding:
- Vul een copa-glas met ijs.
- Schenk er de Tanqueray No. Ten en de vermout in.
- Leng aan met komkommer tonic water.
- Versier met enkele sprietjes verse dragon en roer.
- Vul verder aan met meer ijs en dien op.
Trend 2: op basis van graanjenever
Je hoeft niet te wachten op de kerstperiode om te genieten van jenever; Graanjenever cocktails zijn helemaal hip deze zomer
Met veenbessen
Ingrediënten:
- 5 cl Filliers 12 jaar oude graangenever
- 3 cl infusie van veenbessen
- 4 cl Limoensap
- Espuma van Citroengras
Bereiding:
- Vul een tumbler glas met crushed ice.
- Doe opeenvolgende de Filliers 12YO, infusie van veenbessen en het limoensap in het glas.
- Werk af met een laagje Citroengras-emulsie en enkele frambozen.
Met gember
Ingrediënten:
- 4 cl Filliers 0 jaar oude graangenever
- 4 cl Suikersiroop
- 4 cl gemberbier
- Een takje verse munt en stukje verse gember
Bereiding:
- Vul een longdrinkglas met ijs.
- Voeg alle ingrediënten toe, behalve het bruiswater.
- Roer alles kort even om met een lange lepel en top het glas af met een scheut bruiswater.
- Voeg het takje munt en het stukje gember toe als smaakmaker en garnering.
Trend 3: een portie groenten
Fruit in cocktails is niets nieuws, denk maar aan de Strawberry daiquiri die al jaren populair is. Dit jaar zullen cocktails met fruit plaats maken voor drankjes met groenten. We genoten al langer van een schijfje komkommer in een gin-tonic, maar dit jaar spelen groenten echt de hoofdrol. Telt die cocktail dan als een salade? 😉
Trend 4: mocktails
Wie hip wilt zijn hoeft daarvoor geen alcohol te drinken. Mocktails zijn helemaal hot deze zomer. Ideaal voor op een terras in het zonnetje. Superlekker en je gaat naar huis zonder hoofdpijn!
Crodino Spirtz
- 1 Crodino
- 5cl bruiswater
- Appelsien schijfje
- Schenk de Crodino met het bruiswater in een glas vol ijsblokjes, roer.
- Werk af met een schijfje appelsien.
The Dutchess
The Dutchess is een alcoholvrije gin-tonic. Superhandig voor een last-minute feestje, want je hoeft zelf niets meer te mixen.
Trend 5: met bloemetjes
Eetbare bloemen, we krijgen er maar geen genoeg van. Een mixer op basis van bloemen, een lavendellimonade of eetbare bloemen in je ijsblokjes? Het kan allemaal deze zomer. Bovendien ziet het er superleuk uit.
Trend 6: met gember
Gember is al een tijdje een echt trendingrediënt en dat zet zich ook voort in de cocktails die we deze zomer zullen drinken. De Ginger Ale van Schweppes is perfect om te mixen in je favoriete cocktail of mocktail.
Pappy Taylor cocktail van blogger Yannick Van Dyck
Ingrediënten:
- 4,5 cl Scotch whisky zoals Glenfiddich
- 1,5 cl Peated Malt Whisky (= geturfde whisky)
- 2 cl limoensap
- 1 cl gembersiroop
- 10 cl Schweppes Ginger Ale
- Garnituur: Gedroogd limoen schijfje en gekonfijte gember
Bereiding:
- Vul een longdrink-glas met ijsblokjes en voeg 4,5 cl Glenfiddich whisky, 2 cl limoensap en 1 cl gembersiroop toe.
- Roer alle ingrediënten even door elkaar.
- Voeg 10 cl Schweppes Ginger Ale toe en roer nog 1 rondje in het glas.
- Werk de cocktail af met 1,5 cl peated malt whisky, zonder te roeren.
- Garneer met een schijfje gedroogde limoen en enkele stukjes gekonfijte gember.
Cuatro Highball van Bacardí
Ingrediënten:
- 50 ml Bacardí Añejo Cuatro
- 100 ml Ginger Ale
- 2 schijfjes limoen
Bereiding:
- Vul een longdrinkglas met ijs.
- Knijp de limoenschijfjes uit en doe ze in het glas.
- Schenk er Bacardí Añejo Cuatro en Ginger Ale bij.
- Roer en geniet!
Trend 7: duurzaam & zonder rietje
Iedereen wordt zich wat bewuster van wat onze mooie planeet allemaal te verduren krijgt en ook wat cocktails betreft denken we duurzamer. Lokale ingrediënten zijn populair deze zomer. Haal je drank bij een lokale leverancier en laat dat rietje eens achterwegen. Wil je toch echt een rietje in je cocktail? Ga dan voor een papieren of stalen variant.
The Antwerp Serve van Roe & Co door Naushad Rahamat
Ingrediënten:
- 50 ml Roe & Co
- 30 ml limoensap
- 25 ml Antwerpse Honing
- afwerken met de Koninck bier
Bereiding:
- Mix de Roe & Co, limoensap en Antwerpse Honing.
- Werk af met de Konick bier.