Bio: wat betekent dat eigenlijk?
Bio is hot!
Ben je van plan om meer (of zelfs uitsluitend) bioproducten te gaan kopen? Wij vertellen je wat 'bio' precies inhoudt en waarop je in de winkel moet letten.
Wat zijn de basisprincipes?
Weet jij wat de term 'bio' precies inhoudt? Op de nieuwe website allesoverbio.be kom je 'n pak meer te weten. Wij zetten de basisprincipes kort op 'n rijtje:
- Bij het telen van bioproducten wordt geen kunstmest gebruikt.
- Bodemuitputting wordt tegengegaan door teeltrotatie (waarbij gewassen regelmatig van veld wisselen).
- Het (pluim)vee geniet van vrije uitloop en krijgt 95% tot 100% biologisch voer.
- Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale middelen.
- Voor gewasbescherming wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke middelen. Geen chemische producten, dus!
- Bioboeren werken voornamelijk met ziekteresistente planten en dieren die aangepast zijn aan de lokale omgeving.
Hoe herken je bioproducten in de winkel?
Overtuigd van de goeie kwaliteiten van bioproducten? Dan kun je nu je winkelkar of -mandje vullen! Met deze tips ben je er zeker van dat je zeker biologische producten uitkiest:
- Eerst en vooral: enkel voedingsmiddelen kunnen bio zijn. Meer specifiek kan de term 'biologisch' enkel gelinkt worden aan teeltmateriaal, zaaizaad, producten uit de (pluim)veeteelt, diervoeder, landbouwproducten en vis. Beweert een huis- of tuinartikel dat het biologisch is, dan moet er dus een lampje gaan branden.
- Nog niet volledig zeker? Ga in ieder geval op zoek naar het Europese biolabel, dan ben je er zeker van dat je een bioproduct in handen hebt.
- Is het product niet verpakt? Dan vind je alle info (én het bovenstaande logo) op de kistkaart die (je raadt het al) vasthangt aan de kist waarin de producten vervoerd of verhandeld worden.
Meer info vind je op allesoverbio.be.