7 tips voor als je aan de slag gaat met een deegrol
Rollen als een pro!
Koekjes bakken, een quichebodem uitrollen: je hebt er een deegrol voor nodig. Maar hoe hanteer je zo'n ding en hoe lukt het rollen het best? Dit zijn onze succestips.
Help, het deeg plakt aan de deegrol!
Om deeg netjes te kunnen uitrollen, moet je het werkoppervlak bebloemen. Doe dit door wat bloem in je hand te nemen en van zo'n 30 cm hoogte dun uit te strooien over het werkvlak. Vervolgens leg je het deeg erop, bebloem je ook de bovenkant van het deeg lichtjes (niet te veel, want dan voeg je te veel bloem toe aan het deeg en wordt het droog) en strooi je ook een beetje op de deegrol.
Ga je een erg plakkerig deeg uitrollen of moet je deeg héél dun worden, dan helpt het om het in plaats van op een bebloemd werkvlak, uit te rollen tussen twee vellen bakpapier of plasticfolie.
Help, mijn uitgerolde deeg barst!
Meestal komt dit doordat je een bal deeg, die nog koud is van het rusten in de koelkast, meteen wilt uitrollen. Het is beter om de deegbal plat te duwen en al een beetje in de juiste vorm te boetseren: als je uiteindelijk een vierkante lap deeg wilt krijgen, kun je vertrekken van een dik vierkant, voor een cirkelvormige lap deeg van een ronde schijf deeg.
Rol altijd van het midden naar buiten en duw niet te hard. Draai na elke keer 'rol' het deeg een kwartslag, zodat je het gelijkmatig uitrolt, en rol steeds van je weg.
Help, mijn deeg is niet overal even dun
Dat komt doordat je één dominante kant hebt. Om te vermijden dat het deeg aan de ene kant dikker blijft dan aan de andere kant, draai je het telkens een kwartslag, maar je kunt ook een hulpje inschakelen in de vorm van houten of metalen latjes van de gewenste dikte (bijvoorbeeld 3 mm) die je aan weerszijden van je deeg legt. Je laat de deegroller dan aan beide kanten over de latjes lopen.
Help, mijn uitgerolde deeg krimpt!
Dit probleem komt vooral voor bij gistdeeg dat langer gekneed is, zoals pizzadeeg: de gluten gaan aan het werk en zorgen ervoor dat het deeg elastisch is. Om krimpen te vermijden, mag je bepaalde soorten deeg niet te lang kneden, gewoon tot het even plakkerig aanvoelt als een post-it, en moet je het lang genoeg laten rusten alvorens je het uitrolt.
Help, ik krijg mijn deeg niet in de vorm, het scheurt!
Hiervoor zijn twee oplossingen mogelijk. Een kleiner stuk deeg kun je na het uitrollen lichtjes bebloemen en in tweeën vouwen: zo kun je het makkelijker in de vorm leggen en weer open vouwen. Een grote lap deeg sla je over de deegrol en kun je zo tot boven je vorm transporteren. Rol het deeg voorzichtig terug open.
Help, er plakken restjes deeg aan de rol!
Normaal zal er geen deeg aan je deegrol blijven plakken, tenzij het te nat was of erg plakkerig. Bestrooi in dat geval de deegrol met een beetje bloem en wrijf 'm af met een vochtige keukendoek of een borsteltje. Laat de deegroller in geen geval weken in water en stop 'm niet in de vaatwasser: dat beschadigt het hout.
Help, welke deegrol moet ik kiezen?
De meeste deegrollen zijn van hout gemaakt: een natuurlijk materiaal waar het deeg net voldoende, en niet te veel, aan plakt zodat je het makkelijk uit kunt rollen. Binnen de houten deegrollen zijn er deegrollers uit één stuk, met vaste handvatten, en deegrollers die bestaan uit een cilinder die tussen twee handvatten rolt. Deze deegrollen zijn het makkelijkst verkrijgbaar, soms ook in heel toffe uitvoeringen.
Daarnaast kun je ook deegrollen van kunststof, marmer en glas kopen. Een deegrol van kunststof of siliconen kan handig zijn bij het uitrollen van erg plakkerige producten zoals suikerpasta. Een marmeren of glazen deegrol heeft als voordeel dat hij lekker koel blijft en je deeg dus niet opwarmt, maar is vaak moeilijker te hanteren.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!