Dit moet je in huis hebben om zelf brood te bakken
Met deze ingrediënten tover jij de lekkerste broodjes uit je oven
Wie zelf brood bakt, beschikt meestal over een goed gevulde bakkast. Als je deze ingrediënten in huis hebt, kun je altijd aan de slag.
1 Bloem en meel
Nee, die twee zijn niet hetzelfde! Ga je brood bakken, dan haal je ze best allebei in huis.
Meel
Om brood te bakken heb je meel – gemalen graan – nodig. Je gebruikt één soort of mengt er verschillende door elkaar. Spelt en tarwe zorgen voor de glutenvorming. Daarom wordt bij roggebrood bijvoorbeeld vaak nog tarwemeel toegevoegd omdat rogge van zichzelf weinig gluten bevat en je brood anders moeilijk zou rijzen.
Bloem
Bloem is gezeefd meel. Bij bloem worden de zemel en de kiem van de graankorrel eruit gehaald. Daardoor is bloem veel fijner dan meel. Ideaal om witbrood van te bakken of om te mengen met meel.
Rijstbloem
Deze gemalen rijst is nog fijner dan bloem, waardoor hij amper water absorbeert. Ideaal om rijsmandjes en desembrood mee in te bloemen voor het brood aan zijn laatste rijsbeurt begint. Of strooi het over je brood voor je het insnijdt. Zo krijg je mooie patronen in het brood.
2 Desem of gist?
Gist
Brood bakken kan zowel met verse gist als met droge gist. Je moet alleen weten hoeveel je nodig hebt. Met 21 gram verse gist heb je meestal genoeg voor een brood van 500 g bloem. Voor dezelfde hoeveelheid bloem heb je maar 7 gram droge gist nodig. Het beste resultaat krijgen wij met verse gist, maar droge gist bewaart veel langer en makkelijker en het is daarom interessant om altijd ook een zakje droge gist in huis te hebben.
Verse gist mag je nooit rechtstreeks mengen met zout: daarvan gaat hij dood en je brood zal niet rijzen. Daarom staat in de meeste recepten vermeld dat je het zout rond het kuiltje met de opgeloste gist moet strooien.
Zuurdesem
Desem is helemaal terug van weggeweest. Desem gebruik je in plaats van gist en doet je brood trager rijzen. Het maakt je brood smaakvoller en makkelijker verteerbaar. Zuurdesem haal je bij een desembakker, of je maakt het zelf.
3 Zout
Niet alleen een smaakmaker in je brood, het zorgt er ook voor dat het deeg steviger wordt en trager rijst.
4 Water of melk
Brood bak je meestal met water, maar dat kun je ook (deels) vervangen door melk: dan krijg je een melkbrood. Ook voor briochebrood wordt melk of melkpoeder gebruikt. Dat laatste heeft het voordeel dat het bij warm weer niet zuur wordt.
5 Vetstof
Boter
Boter is niet alleen lekker óp je brood, maar ook erin. Onmisbaar in briochebrood en natuurlijk ook handig om je bakvorm in te vetten. Door een beetje vetstof (boter of olie) in je deeg te gebruiken, blijft het brood bovendien langer vers.
Bakspray
Een ideaal hulpmiddeltje om je broodbakvorm mee in te vetten: bakspray is zuiniger dan een andere vetstof en je brood glijdt na het bakken zo uit de vorm.
6 Fantasietjes
Je kunt je brood nog verrijken met allerlei lekkere ingrediënten.
Eieren
Een rijk deeg zoals briochedeeg vraagt om eieren. Daarnaast wordt losgeklopte eidooier gebruikt om het brooddeeg mee te bestrijken zodat je een mooi glanzend brood krijgt.
Noten en zaden
Ze geven je brood de allerlekkerste crunch en bovendien zitten ze vol goede oliën. Je kunt ze ook gebruiken om de bovenkant van je brood mee af te werken voor een extra mooie korst.
Rozijnen, suikerparels en stukjes chocolade
Omdat je jezelf af en toe eens mag verwennen, toch? Meestal worden ze verwerkt in een zoet brooddeeg. Tip: stop stukjes chocolade eerst in de koelkast, zodat ze minder snel smelten in het brooddeeg.
Ga meteen aan de slag met dit basisrecept voor witbrood
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!