Waarom moeten potjes confituur ondersteboven afkoelen?
Goed om te weten!
Het staat in zowat elk confituurrecept, en toch zijn er altijd discussies over. Confituurpotjes moet je ondersteboven laten afkoelen. Maar waarom eigenlijk?
Je kunt wanneer je confituur maakt, 2 soorten bokalen gebruiken: met een schroefdeksel, of met een klemsluiting. Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden. Waarom?
Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij. De zuurstof in de bokaal zit nu aan de kant waar die niet kan ontsnappen én waar de bokaal het heetste is (want warme lucht stijgt), en het deksel komt in aanraking met de hete confituur. Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten. Trekt het dekseltje niet naar binnen? Dan is de bokaal niet vacuüm afgesloten (doordat er ergens een gaatje in het deksel zit, bijvoorbeeld). Heel erg is dat niet: je confituur blijft ook zeker enkele weken goed, maar maak deze bokalen het eerst op en bewaar ze voor alle zekerheid in de koelkast, net zoals je dat doet met een geopende pot confituur.
"Ik heb dat nog nooit gedaan en mijn confituur blijft ook goed"
Dat kan zeker, als je de confituur niet te lang laat staan. De ondersteboven-methode is gewoon iets grondiger en zorgt voor een langere houdbaarheid.
"Zijn die dekseltjes dan niet vuil?"
Voor het beste resultaat vul je confituurbokaaltjes altijd zo hoog mogelijk, tot tegen de rand. Ook als je de bokalen niet omdraait, gebeurt het zo wel eens dat er confituur aan het dekseltje plakt. Maar dat is snel opgelost: was het dekseltje van de geopende bokaal af voor je de confituur terug wegzet. Wist je trouwens dat je beter elke keer een nieuw dekseltje gebruikt? En natuurlijk gebruik je gesteriliseerde bokalen en deksels.
"De dekseltjes van tegenwoordig smelten"
Als de binnenkant van de dekseltjes van je confituurpotten smelt als je de bokaaltjes ondersteboven zet, betekent dit dat het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, niet geschikt is om te gebruiken met hete confituur of andere warme bereidingen. Geschikte dekseltjes voor je confituurpotten kun je apart kopen in de meeste kookwinkels en tuincentra, en ook online zijn ze vlot verkrijgbaar.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!