Meest recente artikelen

Al jullie vragen over bakken beantwoord

SOS Sofie

Al jullie vragen over bakken beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen rond bakken. Bekijk zeker ook de video!

Elk jaar belanden er heel wat vragen over bakken in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt ze hier. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be


Mia: "Als er in een bakrecept 'bloem' staat, is dat dan gewone bloem of zelfrijzende bloem?"

Sofie: "Als er alleen 'bloem' staat, wordt gewone bloem bedoeld. Zelfrijzende bloem wordt altijd expliciet vermeld. Heb je geen zelfrijzende bloem meer in huis? Meng dan 500 g patisseriebloem met 1 zakje bakpoeder. Voila, zelfgemaakt!"

Inge: "Discussie thuis: is meel hetzelfde als bloem?"

Sofie "Hoewel de twee woorden door elkaar gebruikt worden, is dat niet hetzelfde. Meel is gemalen graan dat gedeeltelijk gezeefd is: er zitten nog stukjes van de kiemen en zemelen van het graan in. Daardoor is meel niet helemaal wit, maar het heeft wel meer voedingswaarde dan bloem. Bloem is volledig uitgezeefd, wit en fijn van structuur, maar helaas ook het minst voedzaam. En dan is er ook nog volkorenmeel: dat is niet gezeefd en bevat nog alle delen van de graankorrel. Volkorenmeel is het meest voedzaam. Wat je waarvoor gebruikt, is afhankelijk van wat je gaat maken. Een roux als basis voor saus maak je van bloem. Ook voor koekjes en gebak wordt meestal bloem gebruikt, terwijl je voor brood eerder meel zult kiezen." Lees hier onze graan-gids en ontdek welk graantje je best gebruikt voor welk gebak.

Dimitri: "De wafeltjes die we bakten, waren keihard. Wat kan er misgegaan zijn?"

Sofie: "Heel waarschijnlijk werden de wafeltjes te lang gebakken of was het wafelijzer te warm. Wafeltjes worden altijd nog wat krokanter tijdens het afkoelen, hou daar rekening mee. Wat je kunt proberen, is ze een nachtje in een plastic bewaardoos stoppen met een sneetje brood erbij. Dat zal de wafeltjes terug wat zachter maken."

Peter: "Hoeveel weegt 1 blaadje gelatine?"

Sofie: "Daar kunnen we geen duidelijk antwoord op geven: elke producent maakt blaadjes met een ander gewicht. Daarom vermelden recepten vaak het totale gewicht aan gelatine dat je nodig hebt. Kijk altijd op de verpakking om te weten hoeveel één blaadje weegt, en deel het totale gewicht dat je nodig hebt door het gewicht van één blaadje. Zo weet je hoeveel blaadjes je nodig hebt. En maak het jezelf gemakkelijk: koop altijd hetzelfde merk gelatine, zodat je op de duur vanzelf weet hoeveel je nodig hebt."

Wist je al dat je gelatine ook makkelijk kan vervangen door vegetarische alternatieven? Wij zetten er 5 op een rij.

Brigitte: "Waar kan ik betaalbare vanillestokjes kopen?"

Sofie: "Herkenbaar! Vanillestokjes zijn tegenwoordig erg duur. Dat komt enerzijds doordat het proces van vanillepeulen telen en fermenteren maanden in beslag neemt en er maar 1 op de 10 geschikt is om als vanillestokje verkocht te worden – van de rest worden andere vanilleproducten gemaakt. Anderzijds is de vanille-oogst enkele jaren op rij erg mager geweest, wat ook een invloed op de prijs heeft. Mijn advies? Wees niet zuinig wanneer je vanille koopt. Koop altijd goede kwaliteit (liefst in een speciaalzaak) en haal alles uit elke peul. Een gebruikte vanillepeul kun je afspoelen, drogen en in een pot suiker steken om er zelf vanillesuiker van te maken, of je kunt er zelf vanille-extract van maken." Lees hier hoe je het doet.

Nathalie: "Ik heb geen bakparels in huis en wil een quiche blind bakken. Wat nu?"

Sofie: "Kijk eens in je voorraadkast: je hebt vast nog een pak rijst, droge peulvruchten (erwten, linzen, bonen…) of koffiebonen staan. Die kunnen prima dienst doen als steunvulling voor je quiche of taart. Ik vind ze zelfs makkelijker in gebruik dan bakparels: daarvan heb ik er nooit genoeg én ze maken putjes in het deeg. Rijst of peulvruchten niet. Leg gewoon een groot vel bakpapier op je deeg (tip: verfrommel het eerst, dan kun je het makkelijker in de vorm leggen) en doe daarop de rijst, peulvruchten of koffiebonen. Leg een dikke laag, tot in de hoekjes van het deeg. Na het blind bakken haal je ze mét het bakpapier weer uit de vorm. Laat de steunvulling afkoelen en bewaar ze voor de volgende keer. Je kunt de gebruikte rijst of peulvruchten niet meer koken, maar wel telkens hergebruiken als steunvulling." Deze video toont je hoe het moet.

Barbara: "Mijn meringue voor mijn pavlova barst vaak nadat hij uit de oven komt. Hoe kan ik dat voorkomen?"

Sofie: "Dat een pavlova barst, is eigenlijk normaal. Wat niet normaal is, is dat hij volledig inzakt. Dan is hij nog te zacht binnenin. Wat je kunt doen, is wat maïszetmeel toevoegen (1 koffielepel per eiwit) en een lepeltje azijn. Dat zorgt voor een steviger eiwitschuim. Laat je pavlova altijd volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven, met de ovendeur op een kier zodat vocht kan ontsnappen. En is hij toch té erg gebarsten om te kunnen serveren? Breek 'm dan in stukjes en maak er een Eton mess van: laagjes meringue, slagroom en fruit in een glaasje."

Bieke: "Ik wil plattekaastaart maken. Moet ik de bodem eerst blindbakken en dan pas mijn vulling erop doen, of de bodem en vulling samen bakken?"

Sofie: "Het hangt een beetje van het recept af: voor sommige taarten moet je de bodem voorbakken, voor andere (meestal op basis van gemalen koekjes) niet." Wij verzamelden 17 heerlijke cheesecake recepten: bekijk ze hier.

Jeroen: "Als ik appelcake bak, zakken de stukjes appel naar onderen. Hoe kan ik dat voorkomen?"

Sofie: "Als je fruit toevoegt aan een cake, gebeurt het inderdaad wel eens dat het beslag iets te licht is, waardoor het fruit naar beneden zakt en niet mooi doorheen de cake verspreid is. Je kunt dit voorkomen door het fruit even door bloem te wentelen: het blijft dan beter 'hangen' in het deeg. Of kies voor een ander, iets dikker cakebeslag waarin je de vruchten mooier kunt verdelen."

Ook zin gekregen om een appelcake te bakken? Deze 10 recepten moet je geprobeerd hebben!

Emmanuela: "Mijn appelcake is heel droog. Tips om dit te verbeteren?"

Sofie: "We weten natuurlijk niet welk recept en welke verhoudingen je precies hebt gebruikt, maar meestal is een cake te droog omdat hij te lang in de oven heeft gestaan of omdat hij te warm gebakken is. Oventemperaturen en -tijden zijn altijd richtgetallen, omdat elke oven anders werkt. Hou daarom altijd je cake goed in het oog: zodra de cake begint los te laten van de rand, is het tijd om de gaarheid te testen. Probeer de volgende keer eens een andere temperatuur of baktijd uit en noteer wat het beste resultaat oplevert. Een cake bak je beter op een traditioneel ovenprogramma (boven- en onderwarmte) dan op hetelucht: dat droogt uit. En ook de bakvorm is bepalend voor het resultaat: een smalle, hoge cakevorm bakt anders dan een ronde, lage vorm (gebruik je die laatste, kies dan een iets hogere oventemperatuur, en laat de cake zeker niet te lang in de oven staan).
Het kan helpen om 2 eetlepels melk, zure room of yoghurt aan je beslag toe te voegen. Of vervang een deel van de boter (niet helemaal weglaten, want die geeft smaak) door olie. Is het toch mis gegaan en kwam de cake toch te droog uit de oven? Dan kun je 'm nog 'redden' door 'm te besprenkelen met siroop (een gewone suikersiroop is prima) of likeur naar keuze."

Op zoek naar een leuke bakvorm? Deze tulbandvorm tovert elke cake meteen om in een feestelijk gebak!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen