Hoe lang kun je vlees bewaren in de diepvries of koelkast?
Enkele richtlijnen
Een onverwacht uitje, dus belandt je ongebakken steak voorlopig in de koelkast. En hoe vaak duikt er niet een blokje gehakt of eenzame schnitzel op in een uithoek van je diepvries? Voeding blijft langer vers op lage temperaturen maar natuurlijk niet eindeloos. Vandaar de vraag: hoe lang kun je vlees bewaren?
Met dank aan de uitvinder van de koelkast en diepvries kunnen we verse voeding langer bewaren. Helaas zit er ook een limiet op hoe lang ongekookte voeding vers blijft, koeling of niet. Zeker bij vlees is het belangrijk om naar de houdbaarheid te kijken. Gelukkig zijn er enkele richtlijnen.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast?
Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar. Zit je tegen de limiet aan en heb je nog geen tijd gehad om het te bereiden? Stop het in de diepvries! Het invriezen stopt de groei van bacteriën zodat je vlees nog langer kunt bewaren.
Komt het vlees uit de vriezer, dan gaat de tijd in vanaf het moment dat het volledig ontdooid is. Zo zal een doorsnee kalkoen drie dagen nodig hebben om helemaal te ontdooien. Daarna heb je nog twee dagen om ze klaar te maken. Ontdooi vlees altijd in de koelkast. Bacteriën vinden kamertemperatuur héél fijn.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de diepvries?
Hoeveel langer is vlees dan houdbaar in bevroren toestand? Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren.
Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed.
Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer. Een koteletje bereid je beter binnen de vier tot zes maanden na het invriezen. Gebraad kan vier maanden tot een jaar de diepvries in. Verwerkt varkensvlees, zoals spek, worst of hesp mag je niet langer dan een à twee maanden in de vriezer bewaren.
Gehakt van rund, kalkoen, lam of kalf blijft bevroren drie tot vier maanden goed. Dat geldt natuurlijk ook voor hamburgers en gehaktballetjes.
Vlees dat al verwarmd werd, is minder lang houdbaar in de diepvries. Bereid gevogelte kan je bevroren vier tot zes maanden bewaren. Runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees blijven zelfs maar twee tot drie maanden goed in de diepvries.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!