Welk bier moet ik gebruiken voor stoofvlees?
Van tafelbier tot trappist
Stoofvlees hoort bij de Belgische winter zoals tomaat-garnaal bij onze zomers. De bereiding van de nationale keukenklassieker roept wel wat vragen op. Die lossen wij graag voor jullie op. De vraag van vandaag: welk bier moet ik gebruiken voor stoofvlees?
Stoverij is absoluut een van onze favoriete nationale schotels. De keukenklassieker is overheerlijk met frietjes en een witloofsalade, maar ook op een wat minder traditionele wijze. De bereiding lijkt simpel: je laat vlees lang garen op een laag vuur zodat het lekker mals wordt. Toch roept het recept een aantal vragen op. Maak je je stoofvlees klaar met bier, dan wil je natuurlijk graag weten wélk pintje er nu het best in de saus gaat. Een van de belangrijkste vragen is welk bier je voor stoofvlees gebruikt. Niet alleen de smaak van je stoverij hangt af van welk bier je gebruikt, het bezorgt je saus ook z'n mooie donkerbruine kleur.
Zo kies je bier voor stoofvlees
Voor klassiek Vlaams stoofvlees heb je niet veel nodig. Ui, laurier, een boterham met mosterd en natuurlijk ook een lekker biertje, het liefst donker. Dat bier doe je in een pannetje en laat het opwarmen, tot tegen het kookpunt.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken. Een kriekbiertje geeft dan weer een zoete toets aan je stoverij. Welk bier je gebruikt voor stoofvlees hangt samen met wat jij zelf het lekkerst vindt.
Omdat het bier werd opgewarmd, koelt het vlees niet ineens af. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat het vlees taai wordt. Door het opwarmen blijft je stoofvlees dus zacht. Het vlees moet net onder staan. Niet genoeg vloeistof in de pan? Leng dan aan met wat water of bouillon.
Je kunt ook stoofvlees maken zonder bier. Zo kun je het bijvoorbeeld vervangen door wijn. Gebruik altijd wijn die je zelf lekker vindt. Niet de duurste, maar ook niet de minst lekkere of oudste uit je kelder. Ook de wijn bepaalt immers mee de smaak van je gerecht."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!