Stoofpotje in de slowcooker? Zo lang duurt de bereidingstijd…
Met extra tips en recepten
Een slowcooker is de ideale keukenhulp. Jij gooit alle ingrediënten in de pot en relaxt terwijl er een vetarme, gezonde en smakelijk gerechtje staat te pruttelen. Maar hoe lang moet je wachten op dat stoofpotje in de slowcooker?
Slowcookers zijn niet alleen handig. Gerechten uit de slowcooker zijn doorgaans gezonder, vetarm én smakelijker. Over het échte grote voordeel hebben we het dan nog niet eens gehad. De pot bespaart je veel tijd in de keuken. Eens je ingrediënten klaarliggen, is het grote werk al gedaan.
Voor de meeste recepten, vooral soepen en stoofschotels, kun je er alle ingrediënten tegelijk ingooien. Uien stoof je wel beter even vooraf omdat de smaak daardoor verbetert. Ook vlees kun je eerst aanbakken om het wat kleur te geven, maar dat hoeft niet echt.
Hoe lang moet je stoofpotje in de slowcooker?
Slowcookers zijn vooral goed voor het bereiden van taaier, vetter vlees of met bot. Denk aan stoofvlees, kippenbillen of pulled pork. Je hebt minder vlees nodig omdat de smaken vermengen en versterkt wordt tijdens het garen. Hoe lang je stoofpotje in de slowcooker moet, hangt af van het vlees dat je erin doet. Baseer je op het traditionele recept en reken vervolgens de gaartijd om.
Zo bereken je de bereidingstijd om
Gebruik de slowcooker zo veel mogelijk op de lage stand. De meeste vleesgerechten worden nog beter op een langzame, lage temperatuur. Het verdiept de smaak. Verder reken je de bereidingstijd van het klassieke recept om naar de slowcooker. Er is daarbij natuurlijk een verschil tussen de lage en hoge stand.
- Zegt het traditionele recept 15 tot 30 minuten? In de slowcooker duurt het dan 1 à 2 uur op hoge en 4 tot 6 uur op lage stand.
- Is de bereidingstijd normaal 30 minuten tot een 1 uur? Dat wordt op hoge stand 2 à 3 uur, op de lage 5 tot 7 uur.
- Een kooktijd tussen 1 en 2 uur? Reken dan 3 à 4 uur op hoge en 6 à 8 uur uur op lage temperatuur.
- Zou het 2 tot 4 uur moeten koken? Reken dan op 4 tot 6 uur op hoge en 8 tot 12 uur op lage stand.
Leer je slowcooker kennen! Er zit best wat verschil tussen de verschillende merken. Het kan dat jouw stoofpotje in de slowcooker wat sneller of trager gaart.
Nog enkele basisregels voor de slowcooker
- Start met ingrediënten op kamertemperatuur. Komen ze uit de koelkast, laat ze dan eerst 20 minuten chambreren.
- Kies recepten waarbij alle ingrediënten samen in de pot kunnen. Zo kun jij even iets anders gaan doen terwijl de slowcooker z’n werk doet.
- Je hebt geen vet nodig bij het koken in een slowcooker. Zolang er voldoende vocht in de pot zit, zal het gerecht niet aanbranden.
- Dankzij het afgesloten deksel, kan de vloeistof niet verdampen. Je vermindert de hoeveelheid vocht uit een klassiek recept dan ook beter met ongeveer een derde. Zorg dat het vlees en de groenten net onderstaan.
- Doe de slowcooker niet te vol. Ga voor halfvol tot maximum driekwart gevuld.
- Wortels, bietjes en andere knolgewassen garen trager dan vlees en gewone groenten. Doe deze dan ook onderin de pot, dichtbij de warmtebron.
- Laat het deksel op de pot. Telkens je het deksel eraf haalt, ontsnapt er warmte en verleng je de kooktijd.
Probeer deze verrassende recepten in de slowcooker
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!