Soep invriezen: zo smaakt ze daarna ook nog goed
Van niet veel soeps naar vloeibaar goud
Soep invriezen lijkt een eenvoudig klusje, maar soms valt het ontdooide resultaat wat tegen. Met onze tips blijft ze net zo lekker als toen je ze net vers had klaargemaakt.
Voor soep invriezen bestaan geen strenge regels, maar als je deze handigheidjes in het achterhoofd houdt, wordt ze daarna des te lekkerder!
Hoelang kun je soep invriezen?
Van plan om je soep relatief snel op te eten? Dan hoeft ze niet in de diepvriezer.
- Bouillons en gewone soepen bewaar je tot 5 dagen in de koelkast.
- Vissoepen kun je gemiddeld zo'n 3 dagen bewaren in de koelkast.
Natuurlijk zet je ze in de koelkast van zodra de soep afgekoeld is. Vries je je soep toch in, dan hou je best rekening met deze richtlijnen:
- Soepen bewaar je makkelijk 3 maand in de diepvriezer.
- Bouillons kun je dubbel zo lang in de diepvries kwijt.
Welke soepen vries je best niet in?
De meeste soepen mogen linea recta de diepvriezer in, maar sommige dwarsliggers gedijen er niet zo goed:
- Soepen met veel aardappelen kunnen dik en stroperig worden als je ze ontdooit.
- Soep met pasta of rijst erin. Die elementen slorpen je soep helemaal op, waardoor het ontdooide resultaat vaak meer op een papje dan op een smakelijke soep lijkt. Vries beter de soep apart in en voeg de pasta of rijst pas na het ontdooien toe.
- Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
- Soep met verse kruiden? Héérlijk. Voeg ze wel pas toe nadat je je soep apart hebt opgewarmd.
Soep invriezen: welke potjes kies je?
Voor welke bewaarpotjes je gaat, is volledig afhankelijk van je eigen voorkeur, maar hou wel rekening met het volgende:
• Glazen potjes
Zorg ervoor dat je potjes kiest die geschikt zijn voor de diepvriezer. Meestal zijn ze gemaakt uit tempered glass, gehard glas.
• Plastic potjes
Ga op zoek naar plastic potjes die BPA-vrij zijn: BPA is een andere naam voor de weekmaker Bisfenol A. Deze stof kan vrijkomen in ons voedsel en kan een hormoonverstorende werking hebben. Warm je soep daarom ook liever niet op in een plastic potje, maar doe ze in een keramieken of stenen kommetje voor je ze in de microgolfoven plaatst. Of warm ze gewoon op in een pannetje.
Heeft je tomatensoep trouwens rode vlekken achtergelaten in je plastic potjes, of hebben ze een geurtje? Zo krijg je ze weer schoon.
• Laat voldoende ruimte
In welke pot je je soep ook invriest: vul de potjes niet volledig, maar laat 2,5 cm vrij. De soep zal namelijk uitzetten wanneer ze bevriest.
Hoe ontdooi je soep het best?
Je hebt drie opties om soep te ontdooien:
- De beste, maar ook de meest tijdrovende manier: laat de soep in de koelkast ontdooien. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt dat 1 à 2 dagen.
- De snelste manier: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad.
- De tussenoplossing: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad, tot de randjes ontdooid zijn. Daarna kun je ze meteen opwarmen in een kookpot op een lage temperatuur. Vergeet niet om regelmatig te roeren!
Wij vinden soep ontdooien in de microgolfoven geen goed idee; zeker als je plastic potjes gebruikt. Waarom, dat las je hierboven al. Wil je toch snel bevroren soep ontdooien in de magnetron wanneer je soep in glazen bewaardoosjes zit, check dan eerst of ze bestand zijn tegen extreme temperatuurwisselingen. Zijn ze gemaakt van borosilicaatglas ('pyrex'), dan kunnen ze veilig gebruikt worden.
Hoe warm je soep op?
Smaakt je soep na het opwarmen niet zoals ze smaakte toen je ze net maakte? Of heeft ze een andere consistentie? Deze zaken kunnen helpen:
- Voeg enkele glazen water toe om te dikke soep opnieuw wat dunner te maken. Blijf proeven en voeg indien nodig ook extra bouillon toe zodat de smaak niet te flets wordt.
- Een snuifje zout, wat citroensap of een afwerking met verse kruiden kan een soepje helemaal doen herleven.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!