Wat zijn gezonde vleesvervangers?
Ga je voor een veggieburger of voor tofoe?
Steeds meer mensen kiezen ervoor om te minderen met vlees en vis of ze helemaal uit hun menu te schrappen. Maar hoe vervang je ze dan door iets gezonds? Karolien Olaerts legt uit.
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.
"Ik wil minder vlees eten, maar hoe ziet een gezond veggie alternatief eruit?"
Karolien: "De voedingsrichtlijnen zeggen het volgende: een voedzame vleesvervanger bevat minder dan 5 gram verzadigd vet, meer dan 10 gram eiwitten en minder dan 1,6 gram zout én is verrijkt met ijzer en vitamine B12, belangrijke micronutriënten als je eerder plantaardig eet. Heb je tijdens het shoppen geen zin of tijd om etiketten uit te pluizen? Kijk dan naar de Nutri-Score, een handig visueel hulpmiddel om voedingsmiddelen binnen dezelfde groep met elkaar te vergelijken. Ga zoveel mogelijk voor A en B.
Hier hoort wel een grote en belangrijke 'maar' bij. Voldoet je lievelingsvleesvervanger niet aan deze voorwaarden? Geen paniek. Het gaat steeds om het totaalplaatje: één individueel voedingsmiddel maakt of kraakt je maaltijd niet. Je vleesvervanger kan dan nog steeds voedzaam zijn als hij daarnaast rijk is aan groenten, vezels, mineralen … Wil je je goede voornemen om minder vlees te eten volhouden, dan is het vooral belangrijk dat je het alternatief lekker vindt. Het heeft weinig zin om steeds te gaan voor tofoe met Nutri-Score A als je het niet lekker vindt."