Meest recente artikelen

Croque-monsieur maken: zo doe je dat!

Uit het vuistje of met garnituur?

Croque-monsieur maken: zo doe je dat! Artikel

Een croque-monsieur maken, dat kan toch iedereen, denk je misschien. Toch zijn er wel wat dingen die je moet weten.

Wat is een croque-monsieur precies?

Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden. Je eet je croque uit het vuistje, of geserveerd met een garnituur van rauwkost en vaak ook zure uitjes en/of augurkjes. Een croque-monsieur wordt gewoonlijk geserveerd met mayonaise en ketchup erbij – maar probeer ook eens een ander sausje, andalousesaus is er bijvoorbeeld ook heerlijk bij.

In Nederland zul je geen croque-monsieur op de kaart vinden. Wel een tosti ham-kaas – niet te verwarren met een uitsmijter, trouwens: dat is een (niet gebakken) boterham belegd met ham en/of kaas, met een spiegeleitje erbovenop.

In Frankrijk, van waar de croque-monsieur oorspronkelijk komt, wordt het brood meestal gebakken in de pan en wordt de croque-monsieur afgetopt met een laagje bechamelsaus en geraspte kaas en nog even onder de grill geplaatst.

Franse croque-monsieur

Franse croque-monsieur

 

De naam croque-monsieur slaat eigenlijk alleen op de variant met kaas en ham, maar wordt ook wel als verzamelnaam voor allerlei croques gebruikt. Zo kun je ook een croque-madame maken (dat is een croque-monsieur afgewerkt met een spiegeleitje erbovenop), een croque Hawaï (een croque monsieur met een plakje ananas ertussen), en alle andere croques die je maar kunt verzinnen. Hier vind je alvast heel wat ideetjes.

Welk brood gebruik je het best?

Een croque-monsieur wordt gewoonlijk met wit brood gemaakt: dat kan toastbrood uit de supermarkt zijn, maar ook gewoon brood van bij de bakker. Wij vinden 'm het allerlekkerste met brood dat niet te vers is: met brood van één of enkele dagen oud wordt je croque lekker krokant. Zo wordt het ook een ideaal gerecht om een restje oud brood in te verwerken. En natuurlijk kun je ook bruin, volkoren of meergranenbrood gebruiken, het is maar wat jij het lekkerste vindt (of nog in huis hebt).

Welke kaas gebruik je het best?

Voor onze Belgische croque-monsieur wordt meestal gewoon jonge goudakaas gebruikt, maar in principe kun je elke kaas die goed smelt gebruiken. Lightkazen smelten dikwijls minder goed omdat ze minder vet bevatten. Wat ook lekker is, is een combinatie van smeerkaas (van die driehoekjes) met geraspte kaas erover gestrooid. Of een restje raclettekaas. Voor een Italiaanse croque kun je aan de slag met mozzarella. Je snapt het al: zoveel mogelijkheden!

Welke ham gebruik je het best?

Dat is simpel: de allerlekkerste ham die je kunt vinden. Wij gebruiken liever een plakje vers afgesneden ham van bij de slager dan ham uit een pakje van de supermarkt: die heeft zoveel meer smaak. Maar natuurlijk maak je je croque met wat je in huis hebt.

En dan: bakken maar!

Om je croque mooi goudbruin en krokant te bakken, besmeer je de buitenkant met boter. Of zelfs, zoals Martha Stewart dat doet, met … een dun laagje mayonaise! Je legt 'm tussen het croque-monsieurtoestel en wacht (afhankelijk van hoe krachtig je toestel is) een paar minuutjes. De croque is klaar als de kaas gesmolten is en de buitenkant van je croque mooi goudbruin is. Een handige tip om je toestel schoon te houden als je meerdere croques gaat bakken: leg ze tussen een vel bakpapier.

Kun je croque-monsieurs op voorhand maken?

Jazeker! Heb je nog veel brood en/of beleg over, dan kun je het brood al beleggen en invriezen in een diepvrieszakje, best met een stukje boterhampapier tussen de verschillende croques in. Zo plakken ze niet aan elkaar en kun je ze een voor een uit de diepvriezer halen wanneer je zin hebt in een snelle, krokante lunch. Je kunt de croques op deze manier tot 3 maanden in de diepvriezer bewaren.

Is een croque-monsieur gezond?

Of je nu een boterham met ham en kaas eet, of een croque-monsieur: koud bevat hij evenveel calorieën als warm. Je croque is dus niet calorierijker of ongezonder dan een boterham. Het is wel zo dat je voor je gezondheid beter een volkorenboterham dan een witte zou kiezen, en dat een boterham met één soort beleg in plaats van twee minder calorieën bevat. Van getoast brood kun je waarschijnlijk ook meer eten dan van gewone boterhammen, let dus ook op de hoeveelheid. En gebruik slechts een dun laagje boter voor de buitenkant. Of laat de boter weg en leg je croque tussen bakpapier als je 'm bakt. Bak 'm sowieso niet te bruin, maar dat geldt voor alles: verbrande randjes bevatten stoffen die schadelijk voor je zijn. Ga liefst voor één volkorencroque, geen twee, en eet er een flinke portie rauwkost bij. Zo blijft die lekkere croque ook een gezonde lunch.

Hét basisrecept om croque-monsieur te maken

En nog wat lekkere varianten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen