Meest recente artikelen

De beste manier om croques te bakken

Lekker bruin en krokant...

De beste manier om croques te bakken Artikel

Een croque die kraakt als je erin bijt: dát is wat we willen bij deze test. Libelle Lekker Chef Sofie zoekt uit hoe je je croque-monsieur lekker bruin en krokant krijgt. Dit is de beste manier om croques te bakken…

Libelle Lekker Chef Sofie: "Een croque is een van mijn favoriete thuiswerklunches: een restje brood, wat kaas en ham, en drie minuten later is mijn dampende croque-monsieur klaar. Maar hoe wordt hij nu het lekkerst? Ik zou heel wat kunnen onderzoeken als het over croques bakken gaat, maar beslis me te beperken tot de gebruikte vetstof. Smeren maar, dus. Of net niet?"

De beste manier om croques te bakken…

Elke croque uit deze test bestaat uit twee sneetjes van hetzelfde toastbrood met daartussen een plakje kaas en een plakje ham. Ze werden allemaal exact 3 minuten gebakken in het grilltoestel. Ik beoordeel ze op hoe bruin ze kleuren, hoe krokant ze zijn én hoe ze smaken. Daar gaan we dan!

1 Zonder vetstof

Hoe? Terwijl het grilltoestel opwarmt, beleg ik een sneetje brood met kaas en ham en leg er een tweede sneetje brood bovenop. Ik gebruik géén vetstof, niet op het brood en niet op het toestel. Ik bak de croque 3 minuten en haal 'm van tussen de grill.

Wat gebeurt er? Het resultaat is een croque met mooie bruine ribbeltjes. De kaas is mooi gesmolten, de ham is warm.

Mijn verdict: dit ziet eruit als een normale croque, maar hij is niet superkrokant. Voordeel: het grilltoestel wordt niet te vuil.

Hoe bruin? 4/5 • Hoe krokant? 3/5 • Smaak? 3/5 • Totaal: 10/15

2 Zonder vetstof maar tussen bakpapier

Hoe? Ik maak de croque op dezelfde manier als bij de eerste methode, maar leg 'm tussen een dubbelgevouwen vel bakpapier op de grill.

Wat gebeurt er? De croque wordt veel minder mooi bruin dan de eerste, de ribbeltjes zijn opvallend lichter van kleur. Bovendien is de kaas niet mooi gesmolten: zou het papier ook warmte tegenhouden?

Mijn verdict: hoewel je grilltoestel helemaal schoon blijft (zeker een voordeel wanneer je véél croques moet bakken), ben ik toch niet overtuigd van deze bleekscheet.

Hoe bruin? 2/5 • Hoe krokant? 3/5 • Smaak? 3/5 • Totaal: 8/15

3 Het brood besmeerd met ongezouten boter

Hoe? De croque wordt opnieuw op dezelfde manier belegd, maar deze keer besmeer ik de buitenkant met ongezouten boter.

Wat gebeurt er? De boter smeert niet goed uit en trekt het brood kapot. Misschien liet ik ze niet lang genoeg op temperatuur komen uit de koelkast? Bij een tweede poging een halfuurtje later doet dit probleem zich echter nog altijd voor. De croque kleurt wel mooi bruin, ook tussen de ribbeltjes, en de kaas is mooi gesmolten. Het grilltoestel wordt wel wat vet en vuil.

Mijn verdict: je moet eraan denken de boter zacht te laten worden, niet ideaal voor een snelle snack dus. De croque wordt ook niet zo krokant, wel eerder smeuïg. De rijke botersmaak is echter onovertroffen. Nadeel: na elke croque moet je het ijzer schoonmaken omdat de boter bruin wordt. Doe je dat niet, dan heb je na een paar croques gegarandeerd verbrande stukjes.

Hoe bruin? 4/5 • Hoe krokant? 3/5 • Smaak? 5/5 • Totaal: 12/15 

4 Het brood besmeerd met margarine

Hoe? Deze keer gebruik ik geen (dierlijke) boter om het brood aan de buitenkant te besmeren, maar plantaardige margarine.

Wat gebeurt er? De margarine nam ik op hetzelfde moment uit de koelkast als de boter, maar ze smeert veel beter en dunner uit. Daardoor hoef je dus ook minder vet te gebruiken, mooi meegenomen. Het resultaat is prima: de croque wordt mooi bruin, ook weer niet alleen in de ribbeltjes, en kleurt zelfs mooier dan die met boter. De smaak is wel minder uitgesproken en de croque niet heel krokant.

Mijn verdict: ik wijt het aan de te dikke laag boter van manier 3 en het water uit de margarine van manier 4 dat de croques maar een slappe hap worden (letterlijk dan). De smaak van deze croque mag dan wat minder uitgesproken zijn dan de vorige, hij is wél nog steeds lekker.

Hoe bruin? 4/5 • Hoe krokant? 3/5 • Smaak? 4/5 • Totaal: 11/15

5 Het brood bestreken met olijfolie

Hoe? Ik breng aan de buitenkant van het brood met behulp van een borsteltje een dun laagje olijfolie aan.

Wat gebeurt er? De croque wordt mooi bruin, met mooie bruine ribbeltjes. De kaas smelt mooi.

Mijn verdict: het smeren met een borsteltje gaat niet zo vlot, maar het resultaat mag er zeker zijn: deze croque is opvallend krokanter dan alle andere. Het is de enige die kraakt als je 'm snijdt of erin bijt. De olijfolie proef je lichtjes, maar dat is zeker niet storend. Een topper wat mij betreft!

Hoe bruin? 5/5 • Hoe krokant? 5/5 • Smaak? 4/5 • Totaal: 14/15

6 Het brood besmeerd met mayonaise

Hoe? In plaats van boter, margarine of olijfolie besmeer ik de buitenkant van het brood met een dun laagje mayonaise. Het is een trucje van Martha Stewart dat ik ooit las en dat een perfecte korst zou opleveren.

Wat gebeurt er? Al tijdens het bakken valt me een vreemde geur op. Dit ruikt niet lekker… Bovendien blijkt het grilltoestel bij het openen een vettig boeltje geworden te zijn. Deze croque kun je moeilijk snijden, hij valt uit elkaar. Goed dat we deze manier als laatste testen: het ijzer heeft echt een schoonmaakbeurt nodig.

Mijn verdict: van deze manier had ik veel verwacht, want mayonaise bestaat uit olie en ei, wat in theorie een mooi korstje zou moeten vormen. Maar mijn verwachtingen werden niet ingelost. Een teleurstelling! Misschien ligt het aan het merk van mayonaise? Mijn favoriete mayo bevat namelijk geen suiker, een ingrediënt dat in de meeste mayonaises wel gebruikt wordt. Dat zal ik nog eens moeten testen met een ander merk. Of ik serveer de mayo erbij in plaats van óp mijn croque.

Hoe bruin? 4/5 • Hoe krokant? 2/5 • Smaak? 3/5 • Totaal: 9/15 

croques bakken

Perfecte croques bakken: eindconclusie

"Nooit gedacht dat er zo'n grote verschillen zouden zijn tussen al die verschillende vetstoffen. De absolute winnaar voor mij is de manier met olijfolie. Geen enkele andere croque werd zo krokant. De verdiende tweede plaats is voor de croque met boter, die zich onderscheidt door z'n heerlijke smaak. De croque met margarine wordt derde omwille van het makkelijker uitsmeren, maar is nét iets minder van smaak. Alledrie prima manieren, maar ik ga voortaan voor de olijfolie!"

Doe zelf de test met deze lekkere croques

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen