Eieren en cholesterol: feiten en fabels
Moet je ermee opletten, of niet?
Eieren zijn bijna het perfecte ingrediënt. Ze zijn budgetproof, makkelijk voorhanden en zitten boordevol eiwitten. Maar hoe zit het dan met dat gerucht over eieren en cholesterol?
Eieren en cholesterol is een thema dat vaak wordt aangesneden als het over gezond eten gaat. Ja, een eidooier bevat inderdaad veel cholesterol, net zoals andere dierlijke producten. Maar dat wil niet per se zeggen dat je eigen cholesterolpeil ervan gaat pieken.
Feit: we maken zelf voldoende cholesterol aan
Ons lichaam gebruikt cholesterol om cellen op te bouwen. We hebben de stof bovendien nodig om vitamine D aan te maken, en de hormonen testosteron en oestrogeen. Goed nieuws: onze lever en darmen maken zelf genoeg cholesterol aan. De hoeveelheid uit dierlijke producten (rundvlees, garnalen, eieren, kaas, boter) komt daar bovenop. En dat maakt cholesterol uit bijvoorbeeld eieren dus eigenlijk overbodig.
Fabel: eieren eten is slecht voor je hart
Systemen in je lichaam zorgen ervoor dat de cholesterol uit voeding voor de meeste mensen geen probleem is. Hoe je lichaam erop reageert, is verschillend en bepaalt je risico op hartkwalen. Heb je geen hart- en vaatziekten en een gezond cholesterolgehalte in je bloed? Dan heeft eieren eten er weinig invloed op. Hard- of zachtgekookt: je kunt er gerust elke dag eten. Ook het eigeel.
Wat zegt de wetenschap?
Wetenschappers linken het verhoogd risico op hart- en vaatziekten niet meer aan cholesterol. Wél aan de hoeveelheid verzadigd vet die je consumeert. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cholesterol telt dus niet meer.
Wat wél geldt is de hoeveelheid LDL (Low-Density Lipoprotein). LDL is de 'slechte' cholesterol. Vooral voedingswaren die transvetten bevatten, verhogen het LDL-gehalte. Transvetten zitten vooral in margarine, snacks en sommige gefrituurde of gebakken voedingswaren. In plaats daarvan eet je beter 'goede vetten'.
Eieren en cholesterol: wat is het nu?
En dan nu het beste nieuws. Eieren engarnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Niet de cholesterol in het ei zelf. Je mag dus gerust elke dag een eitje eten. Da’s helemaal oké.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!