Lekker voor later... Kun je saus invriezen?
En hoe doe je dat?
Versbereide of geopende sauzen kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Nog handiger zou zijn, mocht je ze in de diepvries kunnen stoppen. Maar kan dat zomaar, saus invriezen?
Je zelfgemaakte saus is extra goed gelukt en er is nog over… Je wil je grote trots niet zomaar weggooien. Na een paar dagen in de koelkast is ze helaas niet meer zo geweldig. De saus invriezen, zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar kan dat wel?
Kun je saus invriezen? Ja, maar…
Ja, je kunt saus perfect invriezen. Helaas komt niet elke saus er weer even goed uit. Er zijn gelukkig veel sauzen die het bevriezen en ontdooien prima doorstaan. Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed.
Pastasauzen komen bijvoorbeeld na al die tijd ongeschonden uit de diepvries. Hoewel de lage temperatuur de binding van de saus wel kan beïnvloeden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Laat de saus zacht opwarmen en inkoken tot de juiste dikte. Vergeet niet te roeren. Eventueel kun je wat bindmiddel toevoegen.
Soms wel, soms niet
In elk geval laat je sauzen eerst volledig ontdooien. Daarna warm je ze zacht op in een pan op het kookvuur, niet in de microgolfoven. Ook een fond of een restje pesto kun je probleemloos in de diepvries stoppen. Handig is om deze sausjes in te vriezen in ijsblokvormpjes. Zo kun je altijd de gewenste portie ontdooien.
Sommige sauzen lenen zich echter minder goed voor de diepvries. Mayonaise, bijvoorbeeld, of een saus op basis van een roux.
Welke saus kun je niet invriezen?
De regel is eenvoudig… Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijk schiften of klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak. Omdat de binding van de saus verloren gaat, krijg je een waterige saus.
Ook sauzen op basis van zachte kazen, zoals saus met ricotta of met mascarpone, zullen schiften bij het ontdooien. Deze sauzen invriezen is uiteraard niet verboden, proberen mag altijd. Maar de ervaring leert dat het meestal misloopt.
Wat met kruiden?
Nog een laatste tip… Maak je een saus vooraf met de bedoeling om ze in te vriezen? Probeer dan maat te houden met kruiden en specerijen. De vriestemperatuur beïnvloedt namelijk ook de smaak. Na het ontdooien kun je eventueel extra kruiden tijdens het opwarmen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!