Meest recente artikelen

Wat is een Thermomix?

Het Zwitsers zakmes van de keuken

Wat is een Thermomix? Artikel

De Thermomix wordt vaak geprezen als een alles-in-één keukenwonder, maar klopt dat wel? Lees hier wat de Thermomix juist is, wat je ermee kan klaarmaken en wat de precieze voor- en nadelen zijn.

De laatste jaren bouwde de Thermomix wereldwijd een sterke reputatie op. Want of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of een echte keukenkluns, het veelzijdige keukenapparaat lijkt iedereen een handje te willen helpen. Vraag jij je af wat een Thermomix juist is, waarvoor hij dient en of je er misschien zelf een in huis moet halen? Lees er dan hier eerst alles over.

Wat is een Thermomix?

De Thermomix is een keukenapparaat dat ontworpen is om een breed scala aan kooktaken te vereenvoudigen. Oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland door Vorwerk, heeft het wereldwijd een trouwe schare fans opgebouwd. Het apparaat combineert verschillende keukenapparaten in één, waaronder een blender, foodprocessor, mixer, kookplaat en meer. Dankzij de krachtige motor, het touchscreen en een heleboel voorgeprogrammeerde recepten, is het de bedoeling dat zowel ervaren koks als beginners allerlei gerechten makkelijk kunnen bereiden met de Thermomix.

Een Thermomix is een echte alleskunner, een vijf-sterrenkeukenrobot. Je kunt ermee stomen, hakken, kneden, mixen… Het toestel heeft zo'n 21 functies, te veel om op te noemen dus. Het tilt het maken van sauzen, siropen, puree, sabayon en méér naar een hoger niveau. De nieuwste generatie keukentoestellen heeft zelfs een ingebouwde weegschaal. Vroeger was een Thermomix uitsluitend terug te vinden in professionele keukens, maar de laatste tien jaar hebben ook hobbykoks dit toestel ontdekt. De Thermomix heeft een touchscreen waarop je alle functies terugvindt en je kunt het instellen op verschillende snelheden en graden. Als je eenmaal alle functies kent, is het gebruiksvriendelijk en zeer makkelijk navigeerbaar.

Wat kun je maken met de Thermomix?

De Thermomix is in staat om een brede waaier aan gerechten te bereiden, waaronder:

Soepen en sauzen: De Thermomix kan ingrediënten mixen, koken en pureren, waardoor het eenvoudig is om zelfgemaakte soepen en sauzen te maken, zoals pompoensoep of bearnaise.

Deeg en brood: Of je nu zelfgemaakte pizza wilt maken of vers brood wilt bakken, de Thermomix kan het deeg kneden en laten rijzen.

Smoothies en shakes: Met de krachtige blenderfunctie kun je heerlijke smoothies en shakes bereiden, boordevol verse ingrediënten.

Desserts: Van romige crèmes tot luchtige soufflés, de machine kan allerlei desserts maken, zoals crème brûlée of chocolademousse.

Stomen: Het apparaat kan ook stomen, wat perfect is voor het bereiden van gezonde groentegerechten.

Ook geraspte kaas, gekookte eieren, mayonaise, karamel, yoghurt en pulled pork maak je erin. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor- en nadelen van de Thermomix

Weet je nog steeds niet of je zelf een Thermomix in huis moet halen? Wij zetten hier nog eens de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

Veelzijdigheid: De Thermomix kan een groot aantal gerechten bereiden, van soepen en sauzen tot desserts en zelfs deeg en brood. Dankzij de Thermomix kun je écht uitpakken tijdens een etentje met bijvoorbeeld de perfecte mousselinepuree en smeuïge saus. Maar ook simpelere gerechten zoals een rijstschotel en chutney lukken perfect.

Efficiëntie: Het apparaat automatiseert veel keukentaken en bespaart zo kostbare tijd en moeite. Hoewel de Thermomix best wat ruimte inneemt, vervangt het tegelijkertijd heel wat andere apparaten. Je kunt het gerust in een hoek van de keuken laten staan.

Gezond koken: Dankzij nauwkeurige temperatuur- en snelheidsregeling kan de machine gezonde maaltijden bereiden met minder vet en olie.

Duurzaamheid: Hoewel de initiële kosten hoog zijn, gaat de Thermomix doorgaans lang mee, wat het tot een kosteneffectieve investering maakt.

Veiligheid: Je haalt het toestel makkelijk uit elkaar om de onderdelen met de hand af te wassen. De ingebouwde veiligheidsfunctie zorgt dat het niet werkt als de kom niet goed is vastgeklikt of als het deksel niet goed vaststaat. Het is dus bijzonder veilig.

Nadelen

Prijs: De Thermomix heeft een aanzienlijk prijskaartje, met een gemiddelde prijs variërend van €1.200 tot €1.500, afhankelijk van het model en de accessoires. Check de tweedehandsmarkt of acties voor interessante koopjes.

Leercurve: Het kan even duren om alle functies volledig te begrijpen en te benutten.

Afhankelijkheid van voorgeprogrammeerde recepten: Sommigen ervaren dat het gebruik van voorgeprogrammeerde recepten de creativiteit in de keuken kan beperken.

Onderhoud: Het apparaat vereist regelmatig onderhoud als je wil dat hij optimaal blijft presteren.

Aan de slag

Steak bearnaise 

Toptips:

  • De beste bearnaisesaus uit de thermomix krijg je met gekoelde boter, in tegenstelling tot een klassieke bearnaisesaus uit een steelpannetje, waarvoor je geklaarde boter gebruikt. Wacht steeds met het toevoegen van de klontjes boter tot het vorige klontje is opgenomen.
  • De Thermomix heeft een ingebouwde weegschaal, waarbij je de boter kunt afwegen tijdens het koken. Leg de blokjes boter op het deksel van de Thermomixkom. Klik op het weegschaal-icoontje en meet de juiste hoeveelheid af.

 

Gebakken zalm met mousseline van aardappel en aardpeer 

Met de Thermomix maak je de smeuïgste puree. Het toestel kookt de aardappelen niet alleen, ze worden dankzij het vlindermolentje ook in één moeite gemixt. Hou bij het maken van de puree rekening met:

  1. De grootte van de aardappelen of andere groenten die je toevoegt. Kleine stukken van maximaal 3 cm grootte garen sneller en mixen makkelijker.
  2. De hoeveelheid vocht. Je hoeft geen vocht af te grieten, de groenten nemen het vocht op. Weeg de hoeveelheid groenten af en voeg dan zo’n 20% vocht toe, zoals water, bouillon of melk. Kies je voor melk, laat de thermomix dan zeker niet koken op 100°C, want melk kookt snel over. Kies dan voor 95°C.
  3. De draaistand. Heel belangrijk bij puree: stel de thermomix in op linksom draaien, tegen de richting in dus. Je wilt namelijk geen ‘draadjes’, maar wel een smeuïge puree. Als het vlindermesje met de botte kant mixt, heb je niet zo’n kunstmatige plakkerige puree.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen