Hoe kun je confituur maken in je soepmaker?
Ja, daarvoor kun je 'm ook gebruiken!
Soep maken in je soepmaker, dat is logisch. Maar wist je dat je in verschillende toestellen ook confituur kunt maken? Dit is hoe je dat doet.
Wat heb je nodig?
Eerst en vooral: een soepmaker waarop een speciaal programma zit om confituur te maken. Zo zijn er al een heleboel tegenwoordig. De meeste soepmakers gebruik je niet meer alleen om soep te maken maar kunnen ook andere bereidingen aan, van smoothies over notenmelk tot zelfs spaghettisaus. Daarvoor moeten ze wel over de juiste programma's beschikken (die onder meer de temperatuur en bereidingstijd juist regelen). Daarnaast heb je natuurlijk fruit, suiker, citroensap en eventueel nog wat extra smaakmakers nodig.
Hoe doe je het?
- Maak het fruit schoon en snij het in kleine stukjes. Raadpleeg de handleiding van je toestel om te weten hoeveel fruit je in één keer kunt verwerken. Weeg het fruit en doe de stukjes in de soepmaker.
- Bereken hoeveel suiker je nodig hebt en voeg toe.
- Doe er ook het citroensap en de eventuele extra smaakmakers bij.
- Sluit de soepmaker, kies het programma voor confituur.
- Druk op de startknop en de soepmaker doet de rest!
- Giet je confituur in gesteriliseerde bokalen, sluit ze en laat afkoelen. Bewaar de confituur op een koele, donkere plek. Zodra een bokaaltje open is, bewaar je het in de koelkast.
- Maak je soepmaker meteen na het confituurmaken goed schoon: zo vermijd je dat restjes suiker aankoeken.
Hoe lang duurt het?
De bereidingstijd van confituur in de soepmaker kan verschillen volgens het type toestel, maar reken op ongeveer een halfuur.
Waarom zou je confituur maken in de soepmaker?
Wel, om dezelfde reden als dat je er soep in maakt: het toestel doet alles zelf en je hoeft er niet naar om te kijken. Dankzij de ingebouwde timer en temperatuurbegrenzing is de kans klein dat je confituur aanbrandt. Confituur maken in de soepmaker is ook zuiniger dan op het fornuis: je hoeft alleen maar het toestel te verwarmen. Bij verwarmen in een pan gaat meer energie verloren.
En waarom niet?
Een soepmaker is ideaal om van kleine hoeveelheden fruit confituur te maken, maar beschik je over véél fruit, dan is de kleine inhoud van het toestel een nadeel. In dat geval is het voordeliger om meteen een grote ketel confituur te maken. Ook voor wie houdt van confituur met stukken fruit erin, is de soepmaker minder geschikt: het toestel mixt meestal tussendoor. En ten slotte kan je confituur ook vloeibaarder blijven dan op het vuur: er verdampt tijdens de bereiding minder vocht. Is je confituur uit de soepmaker wat te dun uitgevallen (dit kan ook afhankelijk zijn van de gebruikte soort fruit), dan kun je 'm altijd nog in een pan op het vuur wat laten indikken.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!