Oxaalzuur in rabarber: iets om je zorgen over te maken?
Giftig of niet?
Ook gek op rabarber maar licht verontrust door de waarschuwingen rond het oxaalzuur in de plant? Wij vroegen het ineens aan voedingsdeskundige Karolien Olaerts: moeten we ons nu echt zorgen maken over oxaalzuur in rabarber?
Karolien Olaerts serveert niet enkel lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op al jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. Ze schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: Hoe zit het met oxaalzuur in rabarber? Moeten we ons daar zorgen over maken?
Moeten we ons zorgen maken over oxaalzuur in rabarber?
Het antwoord van Karolien: "De bladeren van rabarber bevatten veel oxaalzuur, en zijn om die reden giftig. De stengels bevatten wat oxaalzuur, maar zeker geen hoeveelheid om ons zorgen over te maken."
Niet na 21 juni?
"Oxaalzuur is wat we noemen een antinutriënt, wat van nature voorkomt in quasi alle groenten. Zo'n stof bindt met bepaalde mineralen, waardoor die minder goed worden opgenomen. In dit geval gaat het over calcium en ijzer. Dat is een heel normaal verschijnsel en helemaal niet erg als je gevarieerd eet en niet elke dag emmers rabarber naar binnen werkt.
Voor nierpatiënten is het een andere zaak: zij krijgen het advies om rabarber en andere oxaalzuurrijke groenten, zoals spinazie, te vermijden. Ook de volkswijsheid die zegt dat je rabarber na 21 juni niet meer mag oogsten, omdat ze dan giftig wordt, is een fabeltje."
De lekkerste recepten met rabarber van Libelle Lekker
Ook dol op (koken met) rabarber? Hier zijn alvast enkele ideetjes. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!