Meest recente artikelen

De 10 meest verspilde voedingswaren en hoe je hun houdbaarheid verlengt

Beter voor de wereld én je portefeuille

De 10 meest verspilde voedingswaren en hoe je hun houdbaarheid verlengt Artikel

Elk jaar verspillen we wereldwijd enorme hoeveelheden voedsel. Om te voorkomen dat je zelf bijdraagt aan dit probleem, kan het helpen om inzicht te krijgen in wat er bij jouw thuis vaak in de vuilnisbak belandt. Dit zijn de tien meest verspilde etenswaren.

Terwijl miljoenen mensen wereldwijd honger lijden, wordt een aanzienlijk deel van het geproduceerde voedsel nooit opgegeten. Hoe zorg je ervoor dat je in je eigen huishouden zo weinig mogelijk eten weggooit? In dit artikel bekijken we de tien meest verspilde voedingswaren en geven we je tips om deze voedselverspilling tegen te gaan.

1. Brood

Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen, vaak omdat het snel bederft en mensen het niet juist bewaren. Daarnaast kopen veel mensen brood in bulk, waardoor het hard wordt, nog voor ze tijd hebben gevonden om het op te eten.

Om verspilling tegen te gaan kan je oud brood omtoveren tot heerlijke croutons, paneermeel of wentelteefjes. Het invriezen van brood kan ook de houdbaarheid verlengen. Snijd het brood, doe de sneetjes in plastieken zak die je goed kan afsluiten en ontdooi steeds wat je op dat moment nodig hebt.

2. Melk

Melk bederft snel, vooral als het niet goed gekoeld wordt. Bewaar een open bus dus altijd in de koelkast. Ben je niet zeker of de melk nog goed is? Ruik er eens aan. Veel mensen gooien melk weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken, ook al is het vaak nog drinkbaar​.

Gebruik bijna-verlopen melk in recepten zoals pannenkoeken, sauzen of gebak. Je kunt het ook invriezen en later gebruiken bij het bakken of koken.

3. Appels

Appels worden vaak weggegooid omdat ze er niet perfect uitzien of te rijp zijn. Mensen kopen ook vaak te veel appels tegelijk, waardoor ze bederven voordat ze opgegeten kunnen worden.

Maak appelmoes, appeltaart of voeg ze toe aan salades. Je kan appels ook drogen en er zo een gezonde snack van maken of je kan ze inmaken tot een compote.

4. Aardappelen

Ook hier geldt het probleem dat we aardappelen vaak in te grote hoeveelheden kopen. Vanaf ze beginnen kiemen of zacht worden, belanden ze vaak in de vuilnisbak.

Om de houdbaarheid van je aardappelen te verlengen, bewaar je ze best op een koele, donkere plaats. Zien ze er toch niet meer zo fris uit? Snijd de oneffenheden weg en verwerk je in aardappelpuree, soepen of ovenschotels.

5. Bananen

Je kocht een tros gele bananen en enkele dagen zijn ze allemaal donkerbruin gekleurd, nog voor je de tijd had om ervan te eten. Herkenbaar? Veel mensen beschouwen de bruine bananen als bedorven en gooien ze vervolgens weg.

Overrijpe bananen zijn perfect voor bananenbrood, smoothies of als natuurlijke zoetstof in bakrecepten. Je kunt ze ook invriezen voor later gebruik​.

6. Avocado's

De periode waarin avocado's perfect rijp en groen zijn, is vaak in een oogwenk voorbij. Dat leidt ertoe dat ze vaak, wanneer ze bruin en papperig geworden zijn, worden weggegooid.

Gebruik overrijpe avocado's in guacamole, of smoothies, of smeer ze uit op toast. Bewaar halve avocado's met de pit erin om ze langer vers te houden​.

7. Wortelen

Ook wortelen worden vaak in bulk gekocht en vervolgens weggegooid omdat ze slap worden of beschimmelen.

Gebruik slappe wortelen in soepen, stoofschotels of roerbakgerechten. Je kan wortelen ook inmaken om hun levensduur aanzienlijk te verlengen.

8. Sla

Bladsla bederft snel en wordt vaak weggegooid zodra het begint te verwelken of bruine randen krijgt.

Bij sla is snelheid van groot belang. Koop enkel wat je dringend nodig hebt en gebruik het zo snel mogelijk. Bewaar sla in luchtdichte containers met een papieren handdoek om vocht te absorberen en om zo het verwelken te vertragen.

9. Vis

Vis wordt snel slecht en belandt zo al snel op de vuilnisbelt.

Gebruik verse vis snel of vries het in porties in zodat je het later nog kan gebruiken. Heb je te veel vis klaargemaakt? Gebruik het dan in viskoekjes, salades of soepen​.

10. Broodbeleg

Vaak kopen we boterhamsalades, charcuterie en kaas in grote hoeveelheden en vergeten we de restjes op te eten.

Gebruik charcuterie in sandwiches, salades, of wraps. Kaas kan je toevoegen aan avondgerechten zoals pizza's, pasta's, of ovenschotels.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen