Mag je houdbaarheidsdata met een korreltje zout nemen?
Alles op z'n tijd...
‘Ten minste houdbaar tot’, ‘te gebruiken tot’: het leidt soms tot verwarring. Mag je houdbaarheidsdata met een korreltje zout nemen? Of gooi je voeding voorbij de datum toch beter weg? Dit denkt Karolien Olaerts erover.
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: mag je houdbaarheidsdata met een korreltje zout nemen? Of gooi je iets toch maar beter meteen weg als het 'over tijd' is?
Het antwoord van Karolien
"Je hebt twee types houdbaarheidsdata: 'ten minste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT). Wanneer een product een THT-datum bevat, kun je het in alle veiligheid ook voorbij de houdbaarheidsdatum gebruiken. Er zal mogelijk wat kwaliteitsverlies optreden, op vlak van onder meer kleur of textuur, maar meestal smaakt het nog prima en je zult er niet ziek van worden. Hoeveel na datum je zo'n product nog kunt opeten, is niet exact te zeggen. Gebruik je zintuigen: ziet het er nog oké uit, ruikt het voedsel zoals het hoort en smaakt het nog goed? Indien wel, geniet er dan vooral van!
Houdbaarheidsdata: TGT
Karolien Olaerts: "Als er op voeding een TGT-datum staat, is het een ander verhaal. Het gaat hier over producten die snel bederven, zoals bijvoorbeeld vlees en vis, kant-en-klare gekoelde maaltijden, voorgesneden groenten… Als de TGT-datum verstreken is, kunnen er ziekteverwekkers op het voedsel beginnen te groeien, die je niet per se kunt zien, ruiken of proeven. Zorg er dus voor dat je deze producten tijdig gebruikt. Of vries ze, indien mogelijk in, voor de TGT-datum verstreken is."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!