Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om appelpannenkoeken te bakken?

Redactrice Sofie testte het uit!

Wat is de beste manier om appelpannenkoeken te bakken? Artikel

Een van de lekkerste gerechten om nu met al die Belgische appelen te maken, zijn appelpannenkoeken natuurlijk! Maar... hoe blijven die plakjes appel mooi zitten?

Redactrice Sofie: "Een pannenkoek gaan eten, dat doe ik eigenlijk zelden. Maar áls ik het doe, ga ik dikwijls voor een appelpannenkoek. Het mag dan voor mij een beetje méér zijn dan alleen een pannenkoek met suiker – die eet ik thuis wel. Het liefste heb ik ze met de appeltjes meegebakken in het deeg, en niet gewoon erbovenop. Een vorig experimentje thuis leerde me echter dat dat niet zo eenvoudig is. Hoe moet het dan wél? Voor deze test vertrek ik van de ervaringen van collega Jolien, die je hier leest. Zij gebruikt voor haar appelpannenkoeken alvast onderstaand recept."

Voor 4 personen

  • 250 g witte tarwebloem
  • snuifje zout
  • 2 kl suiker
  • 6 eieren
  • 700 ml melk
  • 40 g gesmolten boter
  • Voor erbij: plakjes appel (braeburn, jonagold of kanzi) van 3 mm dik
  1. Zeef de bloem boven een kom en doe er een snuifje zout en de suiker bij.
  2. Maak een kuiltje in het midden. Breek daar de eieren in. Schenk er wat melk bij. Begin vanuit het midden te kloppen en neem steeds wat meer bloem mee van de zijkanten. Schenk dan al kloppend de rest van de melk erbij.
  3. Doe ook de gesmolten boter erbij en laat het beslag een halfuurtje rusten.

Lees verder onder de video

Manier 1: de appelplakjes bakken en meteen overgieten met beslag

Hoe? Ik snij de geschilde appelen met de mandoline (voorzichtig!) in plakjes, zo zijn ze allemaal even dik. Ik leg enkele plakjes appel in de pan met hete boter en overgiet ze meteen met een flinke pollepel beslag.

Wat gebeurt er? De pannenkoek lijkt goed te bakken, maar bij het omdraaien breekt hij en vallen de appeltjes eruit.

Mijn verdict: dit is beslist de snelste manier, maar geen goeie.

Appel blijft goed zitten:

Tijd: 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 5/10

Manier 2: eerst het beslag in de pan doen, dan rauwe appeltjes erop leggen

Hoe? Deze keer doe ik eerst wat beslag in de pan met boter. Daarna leg ik er enkele geschilde plakjes appel op.

Wat gebeurt er? Ik voel meteen het verschil bij het omdraaien: de appeltjes zitten veel beter vast. Er komt een hele pannenkoek op het bord. Maar als je 'm een beetje optilt (na het omdraaien zitten de appeltjes aan de onderkant), vallen de appeltjes er alsnog uit.

Mijn verdict: wat snelheid betreft, is deze manier zowat even snel als manier 1, maar het resultaat is nog niet 100%. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet helemaal.

Appel blijft goed zitten: 🧡🧡

Tijd: 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 3: eerst de appeltjes bakken en ze daarna pas op het beslag leggen

Hoe? Ik bak de geschilde plakjes appel eerst in wat boter en leg ze op een bord. Laat de appeltjes niet té lang bakken, want dan krijg je ze niet meer mooi uit de pan. Daarna schep ik wat beslag in de pan met boter. Voor het beslag volledig gestold is, leg ik er enkele plakjes gebakken appel bovenop.

Wat gebeurt er? De appeltjes blijven mooi zitten bij het omdraaien van de pannenkoek, maar ook nu blijven ze op het bord liggen als je de pannenkoek een beetje optilt.

Mijn verdict: deze methode is zeker niet slecht, maar duurt wat langer. Je moet de appeltjes immers eerst (kort) bakken én tussendoor ook even je pan afwassen.

Appel blijft goed zitten: 🧡🧡🧡🧡

Tijd: 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

Manier 4: zoals manier 3, maar met ongeschilde appeltjes

Hoe? Het enige waarin deze manier verschilt van manier 3, is dat ik de appeltjes niet heb geschild.

Wat gebeurt er? Ik verwacht dat de appeltjes niet zullen blijven zitten, omdat ze door de gladde schil niet goed genoeg in het beslag plakken. Dat blijkt ook het geval te zijn: de appeltjes zitten heel los in de pannenkoek.

Mijn verdict: je appelen schillen zorgt zeker voor een beter resultaat.

Appel blijft goed zitten: 🧡🧡🧡🧡

Tijd: 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

De ultieme eindconclusie

"De verschillen in deze test zijn niet gigantisch groot, maar je appelen schillen, de appelschijfjes even voorbakken en eerst je beslag in de pan gieten, doen wel degelijk iets. Manier 3 en 4 eindigen met een ex-aequo. Op plaats 3 komt de manier met eerst beslag en dan rauwe plakjes appel erop. Wat je vooral niet moet doen, is eerst de ongebakken appel in de pan mikken en dan snel het beslag erover doen: de appeltjes krijgen zo niet de kans om goed aan het deeg te hechten. Ik begrijp nu wel waarom appelpannenkoeken zo vaak met een bergje gebakken appeltjes erop worden geserveerd: mooie pannenkoeken met plakjes appel in het deeg bakken, is een echte kunst. Ik zal ze des te meer waarderen wanneer ik ze voortaan zo ergens geserveerd krijg!"

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen