Meest recente artikelen

Wat doe je met te veel appelen?

Zeg nooit te veel…

Wat doe je met te veel appelen? Artikel

Typisch: groente en fruit hebben de gewoonte om in bulk rijp te worden. Zit je met te veel appelen ineens? Dit kun je er nog mee doen (behalve opsmullen uit het vuistje)…

Ben je gezegend met een of meerdere appelbomen, maar heb je te veel appelen en krijg je ze niet allemaal in een keer op? Bewaar je appelen op een koele plek, zoals in de koelkast of in een droge kelder. Appelen rijpen nog nadat ze geplukt zijn. Koude helpt om dat proces tegen te gaan, waardoor je ze enkele weken kunt bewaren. Controleer ze wel af en toe en haal exemplaren met een plekje er tussenuit.

Wat doe je met te veel appelen?

Sowieso wordt een appel minder knapperig naar-mate hij ouder wordt. Dan kan het fijn zijn om ze te verwerken. Een paar ideetjes…

  • Meest voor de hand liggend: maak appelmoes of compote. Steriel bewaard blijven die maanden goed.
  • Maak rodekool met appeltjes en bewaar  deze in de diepvries.
  • Snij een appel bij het ontbijt en stoof 'm met kaneel. Lekker bij havermoutpap.
  • Als je flink wat kilo's hebt, is het ook leuk om je appelen te laten persen. Zo drink je binnenkort je eigen appelsap. Meer info vind je op mobielefruitpers.be.
  • Onze favoriet? Elke dag iets zoets met appel: appelcrumble met havermout en yoghurt bij het ontbijt, appelflappen als vieruurtje, appel-­frangipanetaart als dessert en appelcake voor na de zondagse wandeling. Mmm!

Appelen passen ook perfect bij…

    • rozijnen: niet enkel in zoete gerechten is het een topduo, ook voor gevulde appels of in een salade.
    • kardemom: de originele smaakmaker geeft de appelrolletjes extra pit
    • kaneel: proef dé gebaksklassieker op z'n best in de clafoutis
    • worst: of het nu worst is of zwarte pens, een appeltje dat mee gebakken wordt, smaakt altijd.

Van welke appelen heb je er te veel?

  • Stoofappelen zoals Boskoop gebruik je om verse appelmoes te maken. In no time verandert het vruchtvlees in een heerlijke compote.
  • De meeste rode appeltjes zoals Jonagored, Cox, Braeburn en Jonagold zijn heerlijk krokant en hebben fris vruchtvlees. Dankzij hun stevige structuur kun je ze vullen en in de oven bakken, maar ook in een slaatje of appeltaart verwerken.
  • Een groene appel, zoals de Granny Smith, is perfect voor salades maar minder geschikt voor zoete bereidingen. Dit groentje is friszuur en superkrokant.

Hou je appelen in topconditie…

  • Koop stevige exemplaren met een gave schil. Appelen hebben een gevoelig velletje, wees dus voorzichtig als je ze vervoert.
  • Bewaar appelen in de fruitlade van de koelkast, zo blijven ze lekker knapperig. Eet ze wel op aan kamertemperatuur, te koud boeten ze in aan smaak.
  • Besprenkel de appel na het schillen steeds met citroensap om het verkleuren te voorkomen.

Extra inspiratie nodig?

Met deze recepten met appelen heb je er nooit meer te veel.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen