Meest recente artikelen

Hoe kan ik minder snoepen?

Karolien Olaerts geeft raad

Hoe kan ik minder snoepen? Artikel

Jezelf voornemen om minder te snoepen, kan een hele uitdaging zijn. Want voor je het weet grabbel je het laatste chipje uit de zak, blijven er enkel kruimels over van je pak koeken of is plots je pot ijs helemaal op. Hoe je daar beter mee kunt omgaan, lees je hier.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. De vraag van vandaag: hoe kan ik minder snoepen? 

Het voornemen om niet meer te snoepen, maakt van snoep een verboden iets. En een verboden vrucht is altijd aantrekkelijker dan iets wat doodgewoon is. Je mag nog zoveel wilskracht aan de dag leggen of tips toepassen als 'Eet een kommetje rauwkost in de plaats!', dat zijn geen duurzame oplossingen. Een hardnekkig verlangen naar snoep kun je volgens mij op lange termijn enkel temperen door vrede te sluiten met snoep (of chips of ijs, wat die verboden vrucht ook mag zijn) en het toe te laten in je dagelijkse eetpatroon."

Intuïtief eten

"Ik geef toe dat dit geen makkelijk, noch snel proces is. Maar het is wetenschappelijk onderbouwd en maakt deel uit van 'intuïtief eten'. Intuïtief eten is een beweging die ingaat tegen de heersende dieetmentaliteit. Een verbod als 'Ik mag niet snoepen' maakt deel uit van die dieetcultuur. We hebben dit allemaal wel al eens gedacht. En zelfs al houden we het een tijdje vol, er komt toch een dag dat we overstag gaan en in één klap een pak koekjes of zak chips (of beide) leegeten."

"Intuïtief eten zet in op luisteren naar je buikgevoel: zowel naar je honger- en verzadigingsgevoel als naar kleine cravings. Je leert stapsgewijs omgaan met alle soorten voedsel, ook de dingen die je jezelf verboden hebt. Op die manier kun je op een punt komen waarbij je gewoon één koek eet als je daar zin in hebt en dan doorgaat met je dag. Zonder er de hele tijd aan te denken, zonder wilskracht, gewoon omdat een koek maar een koek is."

"Zelf heb ik het diëten en de eetregels helemaal kunnen loslaten. De eetbuien waar ik vroeger enorm mee kampte, zijn compleet verdwenen en ik kan één koek nemen zonder dat het uit de hand loopt en zonder schuldgevoelens. Het kan dus! Er bestaan boeken, diëtisten en cursussen die je kunnen helpen met intuïtief eten. Zoek even uit of deze iets voor jou kunnen betekenen."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen