Het zekere voor het onzekere: verdampt alle alcohol bij het koken?
Nu ben je zeker
Sommige recepten vragen om een scheutje wijn of bier dat je vervolgens laat verdampen of uitkoken. Wil dat dan zeggen dat je gerecht helemaal geen alcohol meer bevat? Wij zochten het uit.
Bij het bereiden van gerechten met alcohol, zoals wijnsaus, coq au vin of tiramisu, gaan veel mensen ervan uit dat de alcohol volledig verdampt tijdens het koken. Maar verdwijnt de alcohol echt helemaal? Het antwoord is: niet volledig.
Wat gebeurt er in je kookpot?
Wanneer je alcohol aan een gerecht toevoegt, begint het te verdampen. Maar dit proces is niet volledig. Uit onderzoek blijkt dat er altijd een kleine hoeveelheid alcohol achterblijft, afhankelijk van hoelang en op welke temperatuur je kookt. Kook je bijvoorbeeld een gerecht met wijn gedurende 15 minuten, dan blijft er nog ongeveer 40% van de alcohol over. Zelfs na twee uur sudderen kan er nog zo'n 5% alcohol in het gerecht zitten.
Waarom is dit belangrijk?
Het feit dat er altijd een beetje alcohol achterblijft in je gerecht, heeft belangrijke gevolgen voor mensen die om gezondheidsredenen, bijvoorbeeld door zwangerschap of vanwege medicijngebruik, geen alcohol mogen innemen. Voor hen kan het resterende alcoholgehalte in een gerecht een risico vormen. Kook je voor zo iemand, dan kun je een alternatief overwegen, zoals alcoholvrije wijn, appelazijn of citroensap. Zo krijg je toch die zurige of volle smaak zonder de alcohol.
Wat met de smaak?
In sommige gerechten speelt alcohol een belangrijke rol als smaakversterker. Het helpt bij het vrijmaken van aroma's uit ingrediënten die in water niet zo goed oplossen, zoals in stoofschotels en sauzen. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke rodewijnsaus bij een biefstuk. Zelfs een klein restje alcohol kan een gerecht extra diepgang geven.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!